Nieuw gemaal in aanbouw | Ontheffing windturbines op Pampus | Baggeren Loosdrechtse Plassen ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
                                                           
 
 
 
   
 
 
Gooi en Vechtstreek
 
In deze nieuwsbrief leest u het laatste nieuws over het werk van de provincie in de regio Gooi en Vechtstreek.
 
     
 
Nieuw gemaal in aanbouw
 
Bij de Ankeveense Plassen is er een nieuw gemaal in aanbouw. Dit gemaal moet ervoor zorgen dat fosfaatrijk water niet meer in de plassen terechtkomt. Hierdoor verbetert de waterkwaliteit van de plassen, wat essentieel is voor het onderwaterleven. Te veel fosfaat veroorzaakt namelijk vertroebeling. Dat is ongunstig voor waterplanten en dieren, zoals fonteinkruid en de snoek. De bouw van dit gemaal is onderdeel van de verschillende natuurherstelmaatregelen die worden uitgevoerd in de Ankeveense plassen. Dit is nodig om aan de doelen van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) te voldoen.
 
 
Lees meer
 
Ontheffing windturbines op Pampus
 
De provincie Noord-Holland verleent een ontheffing voor 2 windturbines op forteiland Pampus. Met de komst van de windturbines kan er overgestapt worden op duurzame energieopwekking. Dit is nodig om de groeiende stroom belangstellenden en recreanten te kunnen blijven ontvangen op het forteiland zonder grote nadelige gevolgen voor het milieu. De ontheffing volgt op het verzoek vanuit de gemeente Gooise Meren. De gemeente ondersteunt de verduurzaming van forteiland Pampus en de aanleg van het energiesysteem. De windenergieinstructieregels van de Omgevingsverordening NH2020 belemmerden de plaatsing van deze turbines. Reden voor de gemeente om bij de provincie een ontheffing te vragen, die de provincie nu heeft verleend.
 
 
Lees meer
 
Baggeren Loosdrechtse Plassen
 
Momenteel worden de 1e tot en met 5e Loosdrechtse Plas gebaggerd. NH Nieuws kwam in oktober naar de Loosdrechtse Plassen om hiernaar te kijken. Verschillende vragen kwamen aan bod. Waarom wordt er gebaggerd? Hoe gaat het baggeren in zijn werk? En komt er alleen bagger uit het water? NH Nieuws voer mee naar het baggerponton en zagen hoe de bagger omhoog wordt gehaald, verwerkt en op een nabijgelegen weiland wordt gedroogd. Benieuwd naar het filmpje? Klik hier.

Regelmatig updates ontvangen? U kunt zich hier aanmelden voor de nieuwsbrief die eens per kwartaal wordt verstuurd. Het laatste nummer vind je hier.
 
 
Lees meer
 
Ontheffing woonunits in Wijdemeren
 
Op locatie De Kwakel 40 in Kortenhoef in de gemeente Wijdemeren komen 10 woonunits voor de huisvesting van Oekraïense vluchtelingen. De provincie Noord-Holland heeft hiervoor een ontheffing verleend. Er wordt gebouwd op een locatie met een bedrijfsbestemming. Bebouwing is toegestaan tot een bebouwingspercentage van maximaal 25%. De realisatie van woningen is niet toegestaan. Gelet op de noodzaak en urgentie om Oekraïense vluchtelingen te huisvesten en vanwege de afgebakende periode van 10 jaar verleent de provincie een ontheffing.
 
 
Lees meer
 
Pilotonderzoek naar geluidsomgeving Gooi- en Vechtstreek afgerond
 
Het pilotproject Geluids Landschap Instant Monitoring Infrastructuur (GLIMI) liep in de periode maart tot juni 2023. Met dit project is het geluid in de omgeving van Gooi en Vecht in kaart gebracht, met een grote rol voor bewoners. Het onderzoek volgde op de behoefte vanuit bewoners van de Gooi en Vechtstreek en deelnemers aan het Hollandse Luchten Project van de provincie Noord-Holland om de kwaliteit van hun geluidsomgeving te monitoren. Het geluid werd zowel objectief (door geluidssensoren) als subjectief (gemelde hinder) gemeten. De meeste geluidsmeldingen gingen over wegverkeer en vliegverkeer. Andere bronnen waren meer lokaal, zoals vogels of schreeuwen. Het GLIMI-project heeft tot een aantal aanbevelingen geleid, bijvoorbeeld investeren in vergroening en biodiversiteit en inzetten op gedragsverandering bij weggebruikers die in luide voertuigen rijden.

Foto: Margot Brakel
 
 
Lees meer
 
Afbeelding Kroontje
 
 
Colofon
 
Deze nieuwsbrief is een uitgave van de provincie Noord-Holland. Actuele informatie is ook na te lezen op de website.
 
 
 
Volg ons op social media
 
 
 
www.noord-holland.nl
 
Afbeelding schaduwrand