Copy
View this email in your browser

Nieuwsbrief Baggeren editie oktober 2023

Met deze nieuwsbrief houden we u periodiek op de hoogte over het baggeren van de Loosdrechtse Plassen. Op www.vechtplassen.nl/baggeren vindt u meer informatie over de baggeropgave, een van de grotere projecten binnen de Aanpak Oostelijke Vechtplassen. 

Intro 

Vorig jaar is besloten om naast de al afgesproken 115.000 kuub nog eens 20.000 kuub bagger weg te halen. Inmiddels is hiervoor tot het einde van de baggerwerkzaamheden een planning gemaakt. Hierbij is rekening gehouden met ecologische eisen: in het broedseizoen mogen op meerdere plekken geen werkzaamheden plaatsvinden. Daarnaast wordt vanzelf rekening gehouden met de recreatie; bijvoorbeeld met de zeilwedstrijden. 

In deze nieuwsbrief vindt u de planning van kwartaal 4: van oktober 2023 tot en met januari 2024 en delen we ook de laatste informatie over andere projecten in het gebied. 

Planning 4e kwartaal 2023: 3e en 4e Plas 

  • Ieder kwartaal wordt een planning bekendgemaakt van de vakken die worden gebaggerd.
  • Deze planning is ook gedeeld via de BouwApp. 
  • In het vierde kwartaal (oktober - december 2023) zijn de werkzaamheid vooral op de 3e en 4e Plas.
  • Deze planning is met een slag om de arm. We zijn ook afhankelijk van het weer. Als het bijvoorbeeld gaat vriezen, dan kan er niet gebaggerd worden. 
  • Eind december is er een winterstop; dan wordt er niet gebaggerd.
  • Uiterlijk in januari delen we de planning van het eerste kwartaal van 2024. 

NH Nieuws was op bezoek

NH Nieuws kwam begin oktober naar de Loosdrechtse Plassen om te kijken naar het baggeren. Ze hadden veel vragen. Waarom wordt er gebaggerd? Hoe gaat het baggeren in zijn werk? En komt er alleen bagger uit het water? Zij voeren mee naar het baggerponton en zagen hoe de bagger omhoog wordt gehaald, verwerkt en op een nabijgelegen weiland wordt gedroogd.  


Benieuwd naar het filmpje? Kijk het hier 

Jaarlijkse informatiemarkt 

Op 12 oktober was de jaarlijkse informatiemarkt van de Aanpak Oostelijke Vechtplassen in het Lichtbaken aan de Oud-Loosdrechtsedijk. Zo'n 200 mensen kwamen kijken naar de vele projecten die gericht zijn op het versterken van natuur en recreatie. 

Veel inwoners hebben ook gebruik gemaakt van de mogelijkheid om in de tent buiten vragen te stellen die bij hen leven over de baggeraanpak. Van vragen als 'Komen jullie ook nog bij ons baggeren', tot ideeën om de verspreiding van bagger te beperken.
In de tent waar informatie te vinden was over de baggerwerkzaamheden gaf het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht uitleg over wat de Kaderrichtlijn Water betekent voor de Loosdrechtse Plassen; Ook is de inzet van waterplanten toegelicht om de verspreiding van slib te beperken en tegelijkertijd de natuur en waterkwaliteit te verbeteren. 

Bent u niet geweest, maar heeft u wel een vraag of idee? Laat dit dan horen via de BouwApp of stuur een mail naar secretariaat_ovp@noord-holland.nl.

Veel belangstelling tijdens de informatiemarkt. 

Baggeren Werkhaven 

Op 11 oktober heeft de stuurgroep van de Aanpak Oostelijke Vechtplassen besloten om de werkhaven van het Plassenschap – de Rimboe – te baggeren. Naar verwachting vinden de werkzaamheden plaats in het eerste kwartaal van 2024.  

Afspraak is dat als onderdeel van het baggeren van de 1e t/m 5e Loosdrechtse Plas ook bagger uit de verschillende havens wordt verwijderd. Met de sector overleggen we hoe we dit kunnen realiseren. Havens in de Loosdrechtse Plassen, die nog uitgebaggerd moeten worden, kunnen leren van de ervaring in de Werkhaven. 
De werkhaven van het Plassenschap aan de Veendijk. 

Pilot palenrij 

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de bagger zich minder snel verspreidt en niet de havens instroomt? Om een idee te krijgen of hiertoe mogelijkheden zijn, heeft instituut Deltares in de studie Maatregelen sliboverlast onderzocht of bijvoorbeeld het graven van een diepe geul, het aanbrengen van een open palenrij, een bellenscherm of het versmallen van de havenmond effect kan hebben op het verminderen van de instroom van bagger in de havens.

Op basis van alle gegevens die inmiddels over de verspreiding van slib en golfstromen in de Loosdrechtse Plassen bekend zijn, heeft Deltares in een eerste verkenning geconcludeerd dat deze maatregelen niet het gewenste effect hebben. Er is geen reden om deze verder te bestuderen. 


Wel kansrijk om de verspreiding van bagger te voorkomen is een palenrij aan de westkant van de Loosdrechtse Plassen. Met een pilot willen we dit binnen de Aanpak Oostelijke Vechtplassen  verder gaan onderzoeken. Tijdens de informatiemarkt melden zich spontaan enkele inwoners, die hier aan mee willen werken. 

Hoe kunnen we zorgen dat bagger zich minder snel verspreidt? 

Zanddrempels in de Oostelijke Drecht 

Op 11 oktober heeft de stuurgroep ook besloten om de (zand)drempels in het riviertje de Oostelijke Drecht weg te laten halen. De recreatiesector heeft last van deze drempels; voor de bereikbaarheid over water van de plassen is het weghalen van groot belang. 

Bij aanvang van het baggeren was de verwachting dat met het baggeren van de Oostelijke Drecht dit riviertje iets dieper zou worden. Niet de diepte van 2 meter, die bij het baggeren over het algemeen wordt aangehouden, maar 1,70 meter. 

Bij het baggeren van de Oostelijke Drecht bleek echter dat op de bodem van de vaargeull van Drecht minder slib ligt en juist meer vast bodem aanwezig is in de vorm van zand. 
Dit zand is tijdens het baggeren van de 1e t/m 5e Loosdrechtse Plas niet weggehaald, want een van de eisen bij het baggeren is dat de vaste bodem niet verwijderd mag worden. Omdat de drempels in de Oostelijke Drecht voor de recreatiesector een knelpunt zijn, worden ze alsnog weggehaald. 

Het weghalen van de drempels draagt bij aan de bereikbaarheid van het plassengebied. 

7 vragen aan .... Roland Nielen 

Wat is je functie in het project Baggeren Loosdrechtse Plassen?

Ik ben de technisch manager van de provincie Noord-Holland voor het project Baggeren Loosdrechtse Plassen Fase 1. 

Wat houdt die functie in?
Ik bewaak dat er veilig en volgens de regels en (technische) afspraken gewerkt wordt. Regelmatig heb ik samen met mijn collega’s (de omgevingsmanager en contractmanager) afstemming met de opdrachtnemer (aannemer) over de voortgang van het werk en worden de risico’s besproken. Met enige regelmaat breng ik een bezoek aan het project en stem af met de agrariër waarvan wij het land huren voor het baggerdepot. 

Werk je al lang voor de provincie?  
Ik heb 14 jaar bij een waterschap gewerkt in zowel de voorbereiding als de realisatie van civieltechnische projecten (o.a. waterkeringen en waterbergingen). In 2022 heb ik de overstap gemaakt naar de provincie. 

Ben je vanaf het begin van de uitvoering betrokken? 
Ja, ik stapte in op het moment dat we met de aanbesteding bezig waren om met een opdrachtnemer (aannemer) een bouwteam te gaan vormen. In het voorbereidingstraject van de bouwteamfase, hebben we samen met de opdrachtnemer verschillende inventarisaties en onderzoeken uitgevoerd, verscheidende gesprekken gevoerd met de bevoegde gezagen en zijn de (klant)eisen verzameld om te komen tot werkplannen, het ontwerp (baggerdepot) en uiteindelijk het contract. De intensieve samenwerking uit het voorbereidingstraject, gaat daarna over in een toetsende rol voor de opdrachtgever waarbij de opdrachtnemer (de aannemer) doet waar ze goed in zijn, namelijk uitvoeren! 

Kende je de Loosdrechtse Plassen al? 
Voordat ik aan het project begon, kende ik de Loosdrechtse Plassen alleen van naam. Het leuke van werken aan dit soort civieltechnische projecten is enerzijds de kennis en ervaring die ik op doe. Anderzijds kan ik een bijdrage leveren aan het maatschappelijke belang en werk en ontdek ik mooie plekken.

Wat maakt de Loosdrechtse Plassen bijzonder? 
De betrokkenheid en het stukje trots dat mensen uitdragen wanneer ze het over dit natuur- en recreatiegebied hebben. Daarbij ook de verschillende belangen die spelen in het gebied.

Wat vind je belangrijk? 
Voor mij is het project geslaagd op het moment dat we de 135.000 m3 bagger uit de plassen hebben verwijderd en daarmee een bijdrage hebben geleverd aan verbetering van de waterkwaliteit, de natuur en de bevaarbaarheid.  

Inloopspreekuur in de bouwkeet 

Iedere eerste dinsdagmiddag van de maand is van 15.00 tot 16.00 uur een inloopspreekuur in de bouwkeet bij de NH-kerk aan de Oud-Loosdrechtsedijk 230 in Loosdrecht. De omgevingsmanager van de provincie en/of aannemer Beens zijn dan aanwezig om uw vragen te beantwoorden. Heeft u vragen of opmerkingen? Kom gerust langs!

Volg het baggeren via de BouwApp
In onze BouwApp staat actuele informatie en de meest actuele planning van het baggeren. De BouwApp kunt u zo instellen dat u een meldingen ontvangt. Al meer dan 200 mensen volgen het baggeren via de BouwApp. 

De BouwApp kunt u direct downloaden in de Play Store, de App Store of met de QR code (zie afbeelding). Selecteer vervolgens 1e t/m 5e Loosdrechtse Plassen. 

Meer weten? 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met omgevingsmanager Annet Metz, annet.metz@noord-holland.nl of kijk op www.vechtplassen.nl/baggeren.

Twitter Twitter
Facebook Facebook
Instagram Instagram
Website Website
Stuur de nieuwsbrief door 
Kent u mensen die ook interesse hebben in het baggerproject? Stuur de nieuwsbrief aan hen door. Via onderstaande link kunnen ze zich aanmelden en ontvangen voortaan de nieuwsbrief in hun mailbox. 
Ook de nieuwsbrief ontvangen?

Colofon

Deze nieuwsbrief is een uitgave van de samenwerkende partijen van de Aanpak Oostelijke Vechtplassen. Aan de informatie in deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleent. Vragen of opmerkingen? Mail ons via secretariaat_ovp@noord-holland.nl






This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Aanpak Oostelijke Vechtplassen · Houtplein 33 · HAARLEM, Noord-Holland 2012 DE · Netherlands