Ontwerp Omgevingsverordening Noord-Holland 2022 is klaar| Reacties op 75% versie van de Concept-omgevingsverordening NH2022 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
                                                           
 
Logo PNH  
 
   
 
 
Header nieuwsbrief Omgevingsverordening
 
Omgevingswet-, visie en verordening
 
In wat voor Noord-Holland willen we wonen, werken, recreëren en bezoekers ontvangen in 2050? Samen met inwoners, organisaties en bedrijven heeft provincie Noord-Holland een Omgevingsvisie opgesteld. Deze ambities zijn als eerste vertaald in de Omgevingsverordening Noord-Holland 2020, met overzichtelijke wet- en regelgeving die aansluiten bij de praktijk. Ook heeft de provincie, ter voorbereiding op de inwerkingtreding van de Omgevingswet, alvast de Omgevingsverordening NH 2022 klaarstaan. Op deze manier werken we in de geest van de Omgevingswet.
 
Lees meer
 
 
Omgevingsverordeningen Noord-Holland maken ruimte voor duurzame energie
 
Gedeputeerde Staten hebben twee eindconcepten omgevingsverordeningen vastgesteld: de aangepaste Omgevingsverordening Noord – Holland 2020 en de nieuwe Omgevingsverordening Noord – Holland 2022. Grootste verandering is dat de afspraken uit de Regionale Energie Strategieën (RES’en) bepalend zijn als het gaat om de mogelijkheden voor windturbines op land. Noord-Holland maakt daarmee ruimte voor de energietransitie en werkt in de geest van de toekomstige Omgevingswet. Oorspronkelijk zou de landelijke Omgevingswet op 1 januari 2022 in werking treden. Tegelijkertijd zou de Omgevingsverordening Noord-Holland 2022 (OV NH2022) gaan gelden. Daarmee worden de provinciale regels in lijn gebracht met de Omgevingswet.
 
 
Lees meer
 
Afspraken in RES’en leidend in verordeningen 2020 en 2022
 
Omdat de Omgevingswet werd uitgesteld, is automatisch ook de inwerkingtreding van de OV NH2022 uitgesteld. Om duidelijkheid te scheppen voor gemeenten, initiatiefnemers en bewoners over de randvoorwaarden voor het opwekken van windenergie op land, werd de Omgevingsverordening Noord-Holland 2020 (OV NH2020) gedeeltelijk aangepast. Naar aanleiding van de reacties op beide ontwerpverordeningen zijn enkele kleine aanpassingen gedaan. Daarnaast is de toelichting op de regels voor wind op land verhelderd. Zowel in de OV NH2022 als in de 1e partiële herziening van de OV NH2020, is opgenomen dat de afspraken gemaakt in de RES’en leidend zijn voor het onderdeel wind op land. Dat betekent dat de nu geldende bovenwettelijke maatregelen voor wind op land komen te vervallen. De belangrijkste regels die vervallen zijn de 600 meter afstandseis tot gevoelige bestemmingen, de drie op een lijn eis en de maximale ashoogte van 120 meter. Het verbod op windturbines in Noord-Holland Noord en het verbod ‘tenzij vergunning’ voor Noord-Holland Zuid vervallen ook. Daarvoor in de plaats komt een ‘instructieregel’ voor gemeenten. Buiten de RES-zoekgebieden zijn kleine windturbines (tot 15 meter) op agrarische bouwpercelen toegestaan en mogen bestaande windparken worden vervangen of vernieuwd.
 
 
Lees meer
 
Afwegingskader Energie in de Hollandse Waterlinies
 
De provincie Noord-Holland heeft het Afwegingskader Energie Hollandse Waterlinies vastgesteld. Het kader is een praktisch hulpmiddel dat aangeeft waar ruimte lijkt te zijn voor energieopwekking en waar initiatieven de unieke waarden van het werelderfgoed zouden kunnen aantasten. Met het Afwegingskader komen de huidige verbodsbepalingen in de Omgevingsverordening Noord – Holland 2020 voor initiatieven voor zon en wind binnen de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie dan ook te vervallen. Bij nieuwe ontwikkelingen moet altijd gekeken worden naar alle bestaande regels in het gebied; dat kan namelijk variëren van één tot meerdere.
 
 
Lees meer
 
Per 1 februari 2022 kleine wijzigingen in werkingsgebieden OV NH2020
 
In de Omgevingsverordening NH2020 zijn gebieden benoemd waar uitgebreid omschreven staat welke activiteiten mogelijk zijn en onder welke condities. In enkele van deze zogeheten werkingsgebieden hebben Gedeputeerde Staten bij de grenzen correcties aangebracht. Op de digitale kaart van de provincie is per locatie zichtbaar welke regels gelden in het gebied. De gewijzigde werkingsgebieden treden in werking per 1 februari 2022.

Ook is de provincie gestart met het periodiek- twee keer per jaar- doorvoeren van wijzigingen in de werkingsgebieden en bijlagen van de OV NH. Deze wijzigingen zijn telkens gericht op in werking treden op 1 juli en 1 januari. De eerste ronde van 2022 is afgelopen december van start gegaan. De voorgestelde wijzigingen worden naar verwachting dit voorjaar ter inzage gelegd.
 
 
Lees meer
 
 
Doorontwikkeling Omgevingsverordening NH in samenwerking met partners
 
Om de Omgevingsverordening actueel te houden gaat de provincie vanaf 2022 wijzigingsvoorstellen in een cyclisch, herkenbaar ritme doorvoeren. De provincie gaat dan jaarlijks de Omgevingsverordening NH (partieel) herzien, telkens gericht op in werking treden op 1 januari daarop volgend. Dat doet de provincie graag samen met haar partners.

Met inbreng uit Noord-Holland (gemeenten, waterschappen en omgevingsdiensten) worden wijzigingen voorgesteld met betrekking tot specifieke onderwerpen in de OV NH. Hoe we dat gaan doen krijgt komende tijd meer vorm. Een vraag die hierin bijvoorbeeld speelt is ‘hoe en op welke momenten in de cyclus de partners bij het proces betrokken kunnen en willen worden’. De samenwerking uit 2021 wil de provincie graag verder uitbouwen. Wij gaan daarom de komende tijd in gesprek met regio’s in Noord-Holland over hoe we de doorontwikkeling verder vormgeven. Heeft u hierover vragen of suggesties die u alvast wil inbrengen? Laat het ons weten door te mailen naar omgevingsverordening@noord-holland.nl

De nieuwe manier van werken en het cyclisch wijzigen van de OV NH start deze maand nog. Dit jaar werken wij aan het doorvoeren van de wijzigingen en inwerkingtreden daarvan op 1 januari 2023. De voorgestelde wijzigingen zullen naar verwachting aan het eind van de zomer tot in het najaar ter inzage liggen. In deze wijzigingen houden wij rekening met zowel het wel, als niet, inwerkingtreden van de Omgevingswet op 1 juli 2022. Dit betekent dat wij ons daarom voorbereiden op het doorvoeren van wijzigingen in zowel de OV NH2020 als de OV NH2022.
 
 
 
Het verdere proces en de planning
 
Van 26 april tot en met 18 juni 2021 heeft het ontwerp OV NH2022 ter inzage gelegen. Van 27 september tot en met 8 november 2021 heeft de 1e partiële herziening van de OV NH2020 ter inzage gelegen. Iedereen die een zienswijze heeft ingediend ontvangt een reactie door middel van de Nota van Beantwoording. Een groot deel van de reacties had betrekking op het proces van de Regionale Energiestrategieën. Deze reacties worden gedeeld met het RES Programmabureau voor Noord-Holland Noord en Noord-Holland Zuid.

Gedeputeerde Staten leggen de Omgevingsverordeningen, inclusief de Nota van beantwoording en onderliggende stukken, ter besluitvorming voor aan Provinciale Staten (PS). Ter voorbereiding op de Provinciale Staten vergadering behandelt de Commissie Ruimte, Wonen en Klimaat in februari 2022 het onderwerp. Na vaststelling door PS kan de gewijzigde OV NH2020 in het voorjaar in werking treden en de OV NH2022 tegelijk met de Omgevingswet.
 
 
Lees meer
 
Afbeelding Kroontje
 
 
Colofon
 
Deze nieuwsbrief is een uitgave van provincie Noord-Holland in het kader van de Omgevingsverordening. U kunt zich hier aanmelden voor deze nieuwsbrief. 
 
 
 
Volg ons op social media
 
 
 
www.noord-holland.nl
 
Afbeelding schaduwrand