Groot onderhoud hefbrug Oterleek ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
                                                           
 
Logo PNH  
 
 
Oterleek,Hefbrug OterleekFoto (c) Michiel Wijnbergh
 
Groot onderhoud hefbrug Oterleek
 
De hefbrug Oterleek over de Ringvaart van de Heerhugowaard is aan groot onderhoud toe. De brug ligt tussen de Huygendijk (N508) en de Oterlekerweg in Oterleek (gemeente Alkmaar) en stamt uit 1952. De provincie Noord-Holland vervangt onder andere het brugdek door een nieuw brugdek van staal. De werkzaamheden zijn gestart op 11 oktober 2023, de verkeershinder duurt tot 3 mei 2024. Eind mei 2024 zijn alle werkzaamheden afgerond. Via deze nieuwsbrief houden we u graag op de hoogte.
 
     
Het einde van de werkzaamheden is in zicht!
Het is alweer een half jaar geleden nadat we zijn gestart met de werkzaamheden aan de hefbrug Oterleek. Het oude dek is verwijderd, het nieuwe dek inmiddels terug geplaats, de heftorens zijn gerenoveerd, het beton gerepareerd en de voorbereidingen voor het op afstand bedienen van de brug (grotendeels) getroffen …. Het einde van de werkzaamheden is in zicht. In deze nieuwsbrief leest u welke werkzaamheden en hinder u nog kunt verwachten en wanneer de brug weer open gaat voor het verkeer.
 
 
Kruising Huygendijk / Dorpsstraat dicht van 29 april – 2 mei
 
Van maandag 29 april tot en met donderdag 2 mei is de kruising Huygendijk (N508)/Dorpsstraat afgesloten voor het autoverkeer. Van 7.00 tot 17.00 uur. In de avond en nacht is de kruising open. De kruising wordt afgesloten zodat de laatste werkzaamheden afgerond kunnen worden voordat de brug weer open gaat. Op maandag 29 april en dinsdag 30 april krijgt de weg nieuw asfalt en brengen we belijning aan, zodat de weg weer netjes aansluit op de brug. Woensdag 1 mei gaat de bouwkeet van de aannemer weg. Deze keet was het ‘kantoor’ van BAM, waar medewerkers pauze konden houden en de plek voor koffie en lunch. Op donderdag 2 mei hijsen we de pontons waar de keten op stonden uit het water. Op vrijdag 3 mei koppelen we de voetgangersbrug los en verwijderen we de tijdelijke brug uit het water zodat de vaarweg weer vrij is voor de scheepvaart.
 
 
Lees meer
 
Hefbrug Oterleek op vrijdag 3 mei open
 
De aannemer heeft de extra onvoorziene betonreparaties aan de landhoofden (de pijlers waar het brugdek op ligt) goed weten in te passen in de bestaande planning. De brug gaat maar 3 dagen later open dan oorspronkelijk gepland. Vrijdag 3 mei om 8.00 uur is de vernieuwde hefbrug Oterleek weer open voor al het verkeer. Ook voor de scheepvaart. U hoeft dan niet langer meer om te rijden.
 
 
 
Terugblik: inhijsen nieuw brugdek
 
20.000 kilo weegt het nieuwe brugdek van staal. Het dek van zo’n 5,5 meter breed en 10 meter lang is op 7 maart 2024 geplaatst. Een nauwkeurige klus, want het dek moet wel precies passen. Benieuwd hoe het brugdek ingehesen werd? Bekijk de video.
 
 
 
Brug vanuit bediencentrale in Heerhugowaard bediend
 
Om de brug vanaf 3 mei veilig - vanuit de bediencentrale - te kunnen openen en sluiten, heeft de provincie slagbomen en hoge masten met camera’s bij de brug geplaatst. Zo heeft de brugbedienaar vanuit de bediencentrale in Heerhugowaard goed zicht op de brug. De camera’s zijn inmiddels afgesteld en er is rekening gehouden met de privacy van omwonenden. De brug wordt direct aangesloten op de bediencentrale in Heerhugowaard, vanaf 3 mei is er dan geen lokale bediening meer door de brugwachter. Voor de omgeving is dat wellicht even wennen. Voor brugwachter Willy Schuurman ook.

Willy Schuurman : “Ik heb 40 jaar met heel veel plezier de brug bediend. Als brugbedienaar had ik veel vrijheid. Ik bediende vanuit huis, zodra ik een telefoontje kreeg liep ik naar de lessenaar op de brug. Voordat de mobiele telefoon z’n intrede deed in de bediening, toeterde de kapitein van de boot 3 maal om een doorvaart te krijgen. Of er werd aangemeerd om persoonlijk een doorvaart te vragen. In de loop van de jaren verdwenen de meeste kajuitboten en motorjachten voor een opening, dat waren er soms wel 20 per dag. De kajuitboten en motorjachten maakten plaats voor de huidige sloep, die veelal net onder de brug door kunnen varen. Het aantal schepen per dag is nu heel wisselend. Soms 7 op een dag en soms niets. Dat is echt afhankelijk van het weer. In corona vertoefde iedereen op het water, er waren dagen dat er wel 50 boten (pleziervaart) langs kwamen. Nu ga ik met pensioen, dat zal wel even wennen zijn. Gelukkig varen we zelf ook.”
 
 
 
 
Bedankt voor uw betrokkenheid, begrip en geduld
 
Het werk voor dit project zit er bijna op! Toch kunt u ons tot eind mei tegen komen, want dan zijn echt alle werkzaamheden afgerond. De hinder door de werkzaamheden is voor u als weggebruiker, bedrijf of omwonenden na de openstelling van de brug op 3 mei voorbij. Dit is dan ook onze laatste nieuwsbrief. De website www.noord-holland.nl/oterleek blijft natuurlijk nog bestaan. Wij willen u hartelijk bedanken voor uw betrokkenheid, begrip en geduld.
 
 
 
Hoe heeft u de werkzaamheden en communicatie ervaren?
 
We willen graag van u horen hoe u de werkzaamheden en communicatie over dit project heeft ervaren. Wat ging er goed? Wat had u liever anders gezien? Op deze manier kunnen de provincie en gebiedsaannemer BAM/Krinkels/Equans continu verbeteren. Wilt u ons helpen? Vul dan de korte vragenlijst in. Alvast hartelijk bedankt.
 
 
 
Vragen of klachten?
Heeft u vragen, opmerkingen, zorgen of klachten over iets wat op en langs de weg gebeurt of gaat gebeuren? Dan kunt u contact opnemen met Lennaerd Vos, omgevingsmanager van de gebiedsaannemer BAM/Krinkels/Equans via
06 - 513 194 09. Of via het servicepunt, meer informatie bij Colofon.
 
 
Afbeelding Kroontje
 
 
Colofon
 
Op de website www.noord-holland.nl/oterleek vindt u meer informatie over het project.

Met vragen kunt u contact opnemen met het Servicepunt van de provincie Noord-Holland. Telefonisch via 0800 – 0200 600 (gratis) of mail naar servicepunt@noord-holland.nl. Of neem direct contact op met de Lennaerd Vos, omgevingsmanager van de gebiedsaannemer via 06 - 513 194 09.
 
 
 
Volg ons op social media
 
 
 
www.noord-holland.nl
 
Afbeelding schaduwrand