Grondonderzoek in Hostermeerpolder | Baggeren Loosdrechtse Plassen | Saneringsmogelijkheden Groenewoud ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
                                                           
 
Logo PNH  
 
   
 
 
Gooi en Vechtstreek
 
In deze nieuwsbrief leest u het laatste nieuws over het werk van de provincie in de regio Gooi en Vechtstreek.
 
     
Grondonderzoek in Hostermeerpolder Zuid voor natuurverbetering
 
Voor Hostermeerpolder Zuid worden plannen gemaakt om de bestaande natuur te verbeteren en nieuwe natuur te ontwikkelen. Daarom voerden we onlangs grondonderzoek uit op 64 locaties in dit gebied. We onderzochten hoe groot de weerstand van de (sloot)bodems is aan de hand van grondboringen en slibdiktemetingen. Op basis hiervan kunnen we inschatten waar kwelwater aan de oppervlakte komt. Dit water willen we vasthouden, omdat dit gunstige omstandigheden creëert voor dieren en (water)planten. Het veldwerk is inmiddels voltooid. Met de bevindingen verbeteren we het grondwatermodel waarmee kansrijke plekken voor herinrichting van de natuur worden voorgesteld.
 
 
Lees meer
 
Baggeren Loosdrechtse Plassen ligt op schema
 
In de Loosdrechtse Plassen vinden baggerwerkzaamheden plaats. Op dit moment is 70% van de opgave bereikt: ongeveer 95.000 m3 bagger is inmiddels uit de plassen gehaald. We lopen daarmee op schema. Op de vierde en vijfde plas zijn we nog aan het baggeren. De volledige planning staat op www.vechtplassen.nl/baggeren. Tijdens de werkzaamheden troffen we ook veel afval aan: maar liefst 86 ton, met name glas en blik. 86 ton staat gelijk aan 20 bouwcontainers afval die zijn afgevoerd.

We voeren de werkzaamheden uit omdat baggeren de doorvaarbaarheid verbetert. Daarnaast draagt het eraan bij dat de plassen en de havens schoner worden én blijven. Prettig voor zwemmers, zeilers en gebruikers van jachthavens. Bovendien kan schone bagger uit de plassen gebruikt worden voor de aanleg van nieuwe natuur en het herstellen van legakkers.
 
 
Lees meer
 
Kansen voor natuurontwikkeling in Kortenhoef Oost
 
Onlangs deed onderzoeksbureau Witteveen + Bos, in opdracht van onder andere de provincie Noord-Holland, onderzoek naar natuurontwikkeling in Kortenhoef Oost. Het onderzoek toont aan dat er in Kortenhoef Oost potentie is voor de ontwikkeling van natte natuur en bloemrijk grasland. Natte natuurtypes zoals nat schraalland en vochtig hooiland zijn in Nederland én zelfs in Europa uniek en van grote waarde. In andere delen van het gebied liggen er juist meer kansen voor bloemrijk grasland doordat hier een dikke en voedselrijke toemaakdek (een door mensen toegevoegde laag grond) ligt.

Onder andere met de resultaten van het onderzoek wordt de ecologische ambitie voor Kortenhoef Oost opgesteld. Dit is een belangrijk onderdeel voor het uitwerken van een herinrichtingsplan voor het gebied. Hierin wordt het totaal aan wensen en kansen meegenomen. In een later stadium in het gebiedsproces worden gesprekken met grondeigenaren ingepland, om uiteindelijk in samenspraak met alle belanghebbenden te komen tot een inrichtingsplan.
 
 
Lees meer
 
Provincie onderzoekt saneringsmogelijkheden Groenewoud en bijbehorende kosten
 
In opdracht van de provincie Noord-Holland gaat Afvalzorg onderzoeken welke saneringsmaatregelen er mogelijk zijn voor de voormalige vuilstort Groenewoud in Kortenhoef. Saneren betekent dat verontreiniging van de bodem en de gevolgen daarvan zoveel mogelijk beperkt en ongedaan worden gemaakt. Gedeputeerde Staten hebben de informatie uit het onderzoek nodig om een besluit te kunnen nemen over de toekomst van Groenewoud. De wens ligt er namelijk om in Kortenhoef Oost hoogwaardige natuur te ontwikkelen. Daarvoor is een vorm van saneren noodzakelijk.

Belangrijk om hierbij te vermelden is dat de stortplaats geen ontoelaatbaar risico vormt voor de volksgezondheid en ecologie. Dat is afgelopen zomer al geconcludeerd door de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek. De provincie blijft de stortplaats de komende jaren nog monitoren op risico’s voor de volksgezondheid en ecologie.
 
 
Lees meer
 
Subsidieregelingen voor grondeigenaren (agrarisch) en ondernemers
 
Voor grondeigenaren (agrarisch) en ondernemers in Noord-Holland zijn er verschillende regelingen en subsidies. Mogelijk komt u hiervoor in aanmerking.
 
Bent u eigenaar of pachter van grond die in het Natuurnetwerk Nederland (NNN) ligt? Dan kunt u wellicht bijdragen aan de ontwikkeling en het beheer van het NNN. Er zijn hiervoor verschillende mogelijkheden. Zo is er de Subsidie Kwaliteitsimpuls Natuur en Landschap (SKNL), die bedoeld is om landbouwgrond om te vormen naar natuur of bestaande natuur in kwaliteit te verbeteren. Bent u agrariër en op zoek naar ondersteuning bij uw bedrijf? Ook u komt mogelijk in aanmerking voor een subsidieregeling. Bekijk het Subsidieoverzicht landbouw.

Het volledige overzicht van subsidieregelingen met meer informatie vindt u via het Subsidieloket.

Foto: Elmer van der Marel
 
 
Lees meer
 
 
Afbeelding Kroontje
 
 
Colofon
 
Deze nieuwsbrief is een uitgave van de provincie Noord-Holland. Actuele informatie is ook na te lezen op de website en te volgen via X.
 
 
 
Volg ons op social media
 
 
 
www.noord-holland.nl
 
Afbeelding schaduwrand