Babyboom in Diemerscheg | Anna’s Hoeve en Monnikenberg in voorbereiding | Laatste maaironde dit jaar ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
                                                           
 
 
 
   
 
 
Gooi en Vechtstreek
 
In deze nieuwsbrief leest u het laatste nieuws over het werk van de provincie in de regio Gooi en Vechtstreek.
 
     
Babyboom in Diemerscheg
 
In het natuurgebied Waterlandtak-West in Muiden zijn waterbuffeltjes geboren. Het gaat in ieder geval om 2 kalfjes. Mogelijk is er nog een derde die zich verstopt tussen de bomen en begroeiing. Sinds het voorjaar leeft er een kudde van 8 volwassen waterbuffels in het natuurgebied. De buffels 'beheren' daar de natuur: ze grazen ongewenste snelle begroeiing (zoals wilgen) kort, zodat het water openblijft en bijzondere planten en dieren de ruimte krijgen.
    
(foto: Arjen-Boerman, FREE Nature)
 
 
Lees meer
 
‘Ik overzie alles op mijn specialistische uitkijkpost’
 
Ronnie is kraanmachinist bij FL Liebregts B.V. Zij verzorgen het grondwerk voor het project HOV in ‘t Gooi. Ronnie zit hoog en droog op de traverse. Hij vertelt vanuit zijn uitkijkpost over zijn passie en zijn ervaringen op het project.

“Al toen ik een kleine jongen was keek ik met grote ogen naar kranen. Ik ben gestart als machinist op een kleine kraan en steeds verder het vak ingerold. Van de shovel, ging ik door naar de minigraver, mobiele kraan, rupskraan en zelfs de bulldozer staat op mijn lijstje.”
 
 
Lees meer
 
Anna’s Hoeve en Monnikenberg in voorbereiding
 
In oktober komen er grondwallen bij de nieuwe natuurbrug in Hilversum. Dit is de start van de voorbereidende werkzaamheden voor de nieuwe inrichting van Anna’s Hoeve en Monnikenberg in Hilversum. Deze gebieden krijgen het komende jaar een nieuwe inrichting. Hierdoor wordt de omgeving van de nieuwe natuurbrug aantrekkelijker voor dieren, waardoor zij deze eerder zullen gebruiken. Ook zorgt de herinrichting voor betere recreatieve voorzieningen.
 
 
Lees meer
 
 
Laatste maaironde dit jaar
 
In Noord-Holland wordt er ecologisch gemaaid. Dit houdt in dat een deel van het groen langs de weg blijft staan zodat er nest- en schuilplekken voor bijvoorbeeld vlinders, bijen en kleine zoogdieren blijven. Pas in het najaar wordt de volledige berm gemaaid. In oktober is de laatste maaironde van dit jaar. De bermen in de Gooi en Vechtstreek worden dan kort gemaaid waardoor nieuwe planten en bloemen in het voorjaar de kans krijgen om te groeien. Het gemaaide gras wordt vervolgens gebruikt voor bijvoorbeeld veevoer, compost of vergisting (het winnen van energie).
 
 
 
Alexiatunnel augustus 2022 open
 
De opening van de nieuwe spooronderdoorgang bij de Oosterengweg in Hilversum, vernoemd naar prinses Alexia, staat gepland voor augustus volgend jaar. De tunnel gaat dan open voor automobilisten, fietsers en voetgangers. Met de komst van de tunnel wordt een belangrijke verkeersknelpunt opgelost.
 
 
Lees meer
 
Bestrijden van iepziekte
 
De iep is een mooie sterke boom die goed groeit op bijna elke grondsoort. Wanneer de bladeren aan het uiteinde van de takken vergelen en slaphangen, dan heeft de boom mogelijk iepziekte. Iepziekte wordt veroorzaakt door een schimmel die door kevers of door wortelcontact wordt verspreid. Je herkent een zieke boom door de vergeelde bladeren aan de takken in de kroon. Uiteindelijk wordt de hele kroon geel, krullen de bladeren op en sterven af.

Een boom die iepziekte heeft kan helaas nooit meer herstellen. Wel kan een besmette boom makkelijk andere bomen infecteren. Daarom is het van belang dat zieke bomen zo snel mogelijk worden gekapt om verspreiding van de ziekte tegen te gaan. In de regio Gooi en Vechtstreek wordt regelmatig gecheckt op iepziekte. Onlangs is de ziekte bij een aantal bomen langs de Gooilandseweg (N236) geconstateerd. Deze bomen zijn inmiddels weggehaald.
 
 
 
 
 
Colofon
 
Deze nieuwsbrief is een uitgave van de provincie Noord-Holland. Actuele informatie is ook na te lezen op de website en te volgen via Facebook.
 
 
 
Volg ons op social media
 
 
 
www.noord-holland.nl