‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
                                                           
 
 
 
 
 
 
Nieuwsbrief gebiedsproces Oostzanerveld
 
Provincie Noord-Holland werkt samen met betrokkenen en belanghebbenden aan de toekomst van het Oostzanerveld. Graag houden we u via deze nieuwsbrief op de hoogte van de ontwikkelingen in het gebiedsproces. Op de projectpagina vindt u meer informatie over het gebiedsproces.
 
Projectpagina
 
Gebiedsproces Oostzanerveld
Het Oostzanerveld is een uniek gebied. Aan de randen van het gebied wonen al eeuwenlang mensen die door hun manier van leven en werken het landschap hebben gevormd. Daardoor is een bijzonder veenweidelandschap ontstaan met zeldzame plant- en diersoorten. Dit landschap en haar unieke waarden willen we voor de toekomst veiligstellen. Het Oostzanerveld kent uitdagingen op het gebied van natuur, landbouw, stikstof, waterkwaliteit, bodemdaling, klimaat en recreatie. Met een gebiedsproces wil de provincie Noord-Holland de komende jaren verschillende opgaven aanpakken samen met organisaties, agrariërs en bewoners. Het doel is om uiteindelijk een ecologisch, sociaal en financieel robuust Oostzanerveld te creëren.
 
 
Stand van zaken gebiedsproces
Het is een tijdje stil geweest rondom het gebiedsproces, onze laatste nieuwsbrief verscheen in december 2023. Achter de schermen werkte de werkgroep van het gebiedsproces echter hard door, onder andere aan de toekomstvisie. In de toekomstvisie staat hoe de uitdagingen en de kansen voor het Oostzanerveld kunnen worden aangepakt. Ook is te lezen welke keuzes daarvoor gemaakt moeten worden en welke maatregelen daarbij horen. In de conceptversie van de toekomstvisie die er nu ligt, zijn de resultaten van de gesprekken met betrokkenen verwerkt. In april 2024 bespreekt de werkgroep de conceptversie met de leden van de werkstromen en daarna met de bestuurders van hun organisaties.

Als de resultaten van deze twee overleggen verwerkt zijn, deelt de werkgroep deze breed met alle geïnteresseerden tijdens een informatieavond waarop alle Oostzaners welkom zijn. Deze avond zal naar verwachting rond de zomer van 2024 plaatsvinden. Als het toekomstperspectief daarna definitief vastgesteld wordt, is de eerste fase van het gebiedsproces, de verkenningsfase, afgerond.
Fasering Oostzanerveld
Na het opleveren van het toekomstperspectief volgt de planvormingsfase van het gebiedsproces. In deze fase zorgt de werkgroep ervoor dat er onder andere een inrichtingsplan en een beheerplan voor het gebied komt. Voor het beheerplan gaat een aantal agrariërs uit Oostzaan binnenkort aan de slag. Samen met Water, Land en Dijken en Staatsbosbeheer gaan zij voorstellen uitwerken voor het beheer. Ze bekijken wat er nodig is, hoe dat slim te organiseren is en ook wat dat zou gaan kosten. Ze worden daarbij op hun eigen verzoek geholpen door een agrarisch adviseur, die door de provincie hiervoor wordt ingehuurd.

De provincie ging de afgelopen periode langs bij diverse grondbezitters in het Oostzanerveld. We bespraken hun wensen en knelpunten bij het gebruik van hun terreinen. Ook kwam aan bod hoe de doelen van de provincie, om het Natuurnetwerk Nederland te realiseren, daarbij zouden kunnen passen. Naar aanleiding van de gesprekken bezocht een ecoloog van de provincie laatst een aantal terreinen ten zuiden van het spoor. De ecoloog bekeek of de soort natuur die is bepaald, in de praktijk haalbaar is. Het onderzoek helpt om samen met de eigenaren te bespreken welke soort natuur kan en wenselijk is.  

Oostzanerveld
 
 
Natuurtoets op verwilderde terreinen
De provincie heeft een aantal verwilderde terreinen in bezit. De bedoeling is om ze op te knappen en de bijbehorende natuurambities te realiseren. Op deze terreinen wordt op dit moment een natuurtoets gedaan. Deze is naar verwachting tegen de zomer 2024 afgerond. Doel van deze toets is om te bepalen hoe de opknapwerkzaamheden kunnen worden uitgevoerd, met zo min mogelijk verstoring van de aanwezige planten en dieren. Na de uitkomst van de natuurtoets zal de provincie de werkzaamheden in gang zetten. Als de terreinen zijn opgeknapt, zijn ze als dat mogelijk is in te zetten in het gebiedsproces. Of uit te geven in kortdurende pacht, om daarna eventueel opnieuw in te zetten in het gebiedsproces.
 
 
 
 
 
Keuzes maken in de gebiedsprocessen
 
Dat het de afgelopen periode wat stiller is geweest rondom het gebiedsproces, komt doordat er in de landelijke en provinciale politiek veel veranderd en aan het veranderen is. Landelijke maatregelen laten op zich wachten, waardoor er vertraging ontstaat in de gebiedsprocessen. Gedeputeerde Jelle Beemsterboer zegt op de website van de provincie: “Dit uitstel en het gebrek aan algemeen landelijk beleid maakt dat we keuzes moeten maken. Het liefst zouden we nu meer duidelijkheid willen bieden aan de vele deelnemers in onze gebiedsprocessen. Het gaat onder andere om grondeigenaren en grondgebruikers, belangenorganisaties en gemeenten en waterschappen. We hebben veel contact met hen en zij hebben uiteraard vragen over het vervolg, gezien alle ontwikkelingen. We gaan door met de lopende gebiedsprocessen en doen wat wel kan.”
 
 
 
Overzicht van subsidies en regelingen
 
Voor grondeigenaren en ondernemers in Noord-Holland zijn er verschillende regelingen en subsidies. De provincie Noord-Holland ontwikkelde een aantal brochures.

Bent u eigenaar of pachter van grond die in het Natuurnetwerk Nederland (NNN) ligt? Dan kunt u wellicht bijdragen aan de ontwikkeling en het beheer van het NNN. Zo is er de Subsidie Kwaliteitsimpuls Natuur en Landschap (SKNL), bedoeld om landbouwgrond om te vormen naar natuur of bestaande natuur in kwaliteit te verbeteren.

Bent u agrariër in Oostzanerveld en op zoek naar ondersteuning bij uw bedrijf? Bekijk het Subsidieoverzicht landbouw.

Via het Subsidieloket vindt u meer informatie en formulieren voor subsidies.
 
 
 
 
 
 
 
 
Meer informatie
 
Kijk voor meer informatie op noord-holland.nl/oostzanerveld of neem contact op via oostzanerveld@noord-holland.nl
 
 
 
Volg ons op social media
 
 
 
www.noord-holland.nl