Aan de slag in Anna’s Hoeve | Werkzaamheden en planning | Terugblik | Vooraankondiging rondleiding | Voltooiing Groene Schakel ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
                                                           
 
Logo PNH  
 
   
 
 
Header 600 x 260
 
Voltooiing Groene Schakel
 
De gebieden Anna’s Hoeve en Monnikenberg worden opnieuw ingericht. Hierdoor versterkt de natuur en verbeteren de voorzieningen voor recreanten. De nieuwe inrichting zorgt er ook voor dat dieren straks via de nieuw aangelegde natuurbrug de Verlegde Weg over Anna’s Hoeve, de nieuwe HOV busbaan en het spoor veilig kunnen oversteken.
 
Lees meer
 
Aan de slag in Anna’s Hoeve
 
De herinrichting van natuurgebied Anna’s Hoeve is gestart. Het gebied wordt deels rustgebied voor dieren, het andere deel krijgt een uitbreiding van de recreatieve mogelijkheden.

De grootste verandering die gaat plaats vinden is het verwijderen van Weg over Anna’s Hoeve die door het gebied heen loopt. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor planten en dieren. Nadat de weg is weggehaald zullen bezoekers het gebied als 1 geheel ervaren.

Het bos in Anna’s Hoeve krijgt meer afwisseling met onder andere heide en poelen. Dit zal zorgen voor meer variatie in diersoorten. Het gebied rondom natuurbrug Anna’s Hoeve wordt rustgebied waar geen bezoekers mogen komen. Dieren zoals de ree hebben namelijk alle rust nodig om het vertrouwen te krijgen de brug over te steken.

Voor recreanten komen er wandelroutes, een vlonder over het water van de Bergvijver en een trap naar een nieuw uitkijkpunt op de Berg van Anna’s Hoeve.

Bekijk de video voor meer informatie over de herinrichting van Anna’s Hoeve.
 
 
 
 
Werkzaamheden en planning
 
Onlangs zijn er bomen en struiken tussen de oude Weg over Anna’s Hoeve en de Bergvijver verwijderd. Dit is gedaan voor het broedseizoen en in overleg met een ecoloog. In april en mei vinden graafwerkzaamheden plaats voor onder andere de aanleg van de poel bij Berg van Anna’s Hoeve en voor de natuurvriendelijke oever bij de Bergvijver. De grond die daar vrij komt wordt gebruikt voor de grondwallen langs de snelweg en het spoor.

Het vernieuwen van de parkeerplaats bij de sportvelden, de aanleg van het vlonderpad door de Bergvijver en de aanleg van de trappen naar het uitkijkpunt zijn gepland in mei en juni. Naar verwachting is het werk in de zomer afgerond. In het najaar vinden nog enkele werkzaamheden plaats, zoals het planten van bomen en struiken op grondwallen en het verspreiden van heidestrooisel.


Tijdens de werkzaamheden blijft het gebied Anna’s Hoeve open. Vanwege de veiligheid kunnen enkele wandelpaden afgesloten zijn. Dit wordt aangegeven met borden. Zwaardere werkzaamheden zoals graven en het vervoeren van zwaar materiaal worden binnen bouwhekken uitgevoerd.
 
 
 
Terugblik
 
Er is het afgelopen jaar al heel wat werk verzet. Zo is de herinrichting van natuur-gebied Monnikenberg afgerond. Het gebied heeft nieuw heidegebied en een nieuw ven gekregen. De houten vlonders maken het mogelijk voor recreanten om er een mooie wandeling te maken over het nieuwe ven.

Om soorten als de ringslang en kamsalamander aan te trekken zijn verschillende poelen gegraven. Door de poelen kunnen zij zich door het hele gebied bewegen en zich dus makkelijker verspreiden en voortplanten. De aangelegde takkenhopen zorgen voor een goede schuilplek voor onder andere egels en muizenachtige.

Ook is de natuurbrug Anna’s Hoeve gereed. De brug is maar liefst 50 meter breed en gaat over de nieuwe busbaan, het spoor en de nieuwe weg over Anna’s Hoeve (die bestaat uit een rijbaan voor auto’s en een fietspad). Om te zorgen dat dieren de rust en het vertrouwen krijgen om de natuurbrug te gebruiken, is het gebied naast de brug aan de kant van Monnikenberg niet toegankelijk voor bezoekers. Ook aan de kant van Anna’s Hoeve wordt het gebied tegen de natuurbrug aan ingericht als rustgebied.
 
 
 
Vooraankondiging rondleiding
 
Om te laten zien hoe Monnikenberg en nu bij ligt en wat er wordt gedaan bij
Anna’s Hoeve, organiseert de provincie samen met het Goois Natuurreservaat
ook dit jaar weer een wandeling. Onder begeleiding van een boswachter kunnen geïnteresseerden het gebied in om de nieuwe inrichting te bekijken en is er volop gelegenheid om vragen te stellen. De wandeling duurt max. 2 uur. De datum van de wandeling wordt t.z.t. via deze nieuwsbrief bekend gemaakt.
 
 
 
 
Voltooiing Groene Schakel
 
Het project Voltooiing Groene Schakel omvat de herinrichting van Monnikenberg en Anna’s Hoeve ter behoeve van natuurontwikkeling en het verbeteren van de recreatievoorzieningen. Ook is de aanleg van faunapassages en natuurbruggen een belangrijk onderdeel van het project. Hiermee wordt de natuur tussen de
Utrechtse Heuvelrug en 't Gooi met elkaar verbonden.

De aanleg van deze bijzondere natuurverbinding heet de Groene Schakel.
De Groene Schakel is een initiatief van de provincie Noord-Holland, stichting Goois Natuurreservaat, de gemeenten Hilversum en Laren, ProRail en Rijkswaterstaat.
 
 
 
Afbeelding Kroontje
 
 
Colofon
 
Deze digitale nieuwsbrief wordt uitgegeven door provincie Noord-Holland. Meer informatie over het project: www.voltooiinggroeneschakel.nl
Voor vragen neem contact op met het Servicepunt van de provincie Noord-Holland via 0800 – 0200 600 (gratis) of mail naar servicepunt@noord-holland.nl
 
 
 
Volg ons op social media
 
 
 
www.noord-holland.nl
 
Afbeelding schaduwrand