‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
                                                           
 
 
 
 
 
 
Nieuwsbrief gebiedsproces Oostzanerveld
 
Provincie Noord-Holland werkt samen met betrokkenen en belanghebbenden aan de toekomst van het Oostzanerveld. Graag houden we u via deze nieuwsbrief op de hoogte van de ontwikkelingen in het gebiedsproces. Op de projectpagina vindt u meer informatie over het gebiedsproces.
 
Projectpagina
 
Gebiedsproces Oostzanerveld
Het Oostzanerveld is een uniek gebied. Aan de randen van het gebied wonen al eeuwenlang mensen die door hun manier van leven en werken het landschap hebben gevormd. Daardoor is een bijzonder veenweidelandschap ontstaan met zeldzame plant- en diersoorten. Dit landschap en haar unieke waarden willen we voor de toekomst veiligstellen. Het Oostzanerveld kent uitdagingen op het gebied van natuur, landbouw, stikstof, waterkwaliteit, bodemdaling, klimaat en recreatie. Met een gebiedsproces wil de provincie Noord-Holland de komende jaren verschillende opgaven aanpakken samen met organisaties, agrariërs en bewoners. Het doel is om uiteindelijk een ecologisch, sociaal en financieel robuust Oostzanerveld te creëren.
 
 
 
Stand van zaken gebiedsproces
 
Het gebiedsproces is in drie fases verdeeld: de verkenningsfase, de planvormingsfase en de realisatiefase. Het gebiedsproces bevindt zich nu in de verkenningsfase, waarbij de provincie samen met belanghebbenden een toekomstperspectief opstelt voor het Oostzanerveld. Dit proces is te zien in onderstaand figuur (Fasering en organisatie Oostzanerveld). Op dit moment wordt er hard gewerkt door de werkgroep om van de informatie die uit de werkstromen naar voren kwam, een toekomstvisie te maken. Hieronder leest u meer over de werkstromen, integratiesessies en verdere planning. 
 
 
 
Werkstromen en integratiesessies
 
Om de verschillende opgaven voor het gebied uit te werken, zijn voor de zomervakantie van 2023 werkstromen georganiseerd. Aan de werkstromen namen experts, vertegenwoordigers van belanghebbende organisaties en inwoners van het gebied deel. In totaal waren dit meer dan 50 deelnemers. De werkstromen waren ingedeeld in drie themagroepen, namelijk:

- Natuur, beheer en stikstof
- Economisch en ecologisch duurzaam boeren
- Water, bodem en klimaat

In totaal zijn er per thema drie werkstroomsessies georganiseerd. Daarin werden de wettelijke en aanvullende opgaven voor het gebied thematisch uitgewerkt, oplossingen en knelpunten in kaart gebracht en ervaringen gedeeld. Veel onderwerpen zijn besproken, zoals onder andere wat voor natuur we in het Oostzanerveld graag willen behouden en realiseren. En ook wat dit betekent voor de inrichting van het gebied, hoe we de waterkwaliteit kunnen verbeteren, verruiging tegengaan en wat belangrijke aandachtspunten zijn om duurzaam economisch te kunnen boeren. Hieruit kwam veel waardevolle informatie die nu gebruikt wordt in zogenaamde 'integratiesessies'. Dit betekent dat de resultaten uit de werkstroomsessies worden samengevoegd en afgewogen om zo te komen tot een integrale visie voor het Oostzanerveld. Hoe de verschillende groepen van het gebiedsproces met elkaar werken is te zien in het figuur hieronder (Organisatie gebiedsproces).

De komende maanden
Wanneer de visie voor het Oostzanerveld af is, wordt de conceptversie besproken met alle deelnemers van de werkstromen. Daarna wordt deze gepresenteerd tijdens een informatieavond. U kunt op de informatieavond laten weten wat u van de visie vindt en waar, naar uw mening, nog rekening mee moet worden gehouden in het vervolgproces. Een uitnodiging voor deze informatieavond volgt in 2024. De visie gaat ook naar de Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland, de gemeenteraad van Oostzaan en het waterschap HHNK, waar deze officieel goedgekeurd moet worden. Ter voorbereiding op de volgende fase (planvormingsfase) van het gebiedsproces, maakt de werkgroep een plan van aanpak waarin onder andere de rolverdeling, planning en financiële afspraken komen te staan.

Verdere informatie en uitleg over de voortgang van het gebiedsproces is ook te vinden op de website..
 
 
Vaartocht met boeren en werkgroepleden in Oostzanerveld
 
Net voor de zomer organiseerden lokale boeren van het Oostzanerveld voor leden van de werkgroep een vaartocht door het gebied. Het doel was om samen te kijken naar de kansen en uitdagingen die de boeren in hun dagelijkse praktijk ervaren in het gebied.

Wat naar voren kwam, was vooral hoe tijdsintensief het beheer van vaarland is, knelpunten in het beheer van het vaak erg drassige land en hoe beheerregelgeving in de praktijk kan uitpakken. Er werd ook aandacht gevraagd voor het beter organiseren van het beheer (coördineren, monitoren en uitdagingen als gevolg van de bestaande subsidieregelgeving). Naar aanleiding hiervan is een initiatiefgroep ontstaan van boeren, de Vereniging Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer Water, Land & Dijken en Staatsbosbeheer. Deze denkt na over hoe het beheer beter georganiseerd kan worden. De provincie ondersteunt dit soort initiatieven van harte en kijkt of zij op verzoek van de initiatiefnemers iemand kan inhuren die de ideeën op papier zet.

Een andere uitdaging die naar voren kwam tijdens de vaartocht is de overheersing van de pitrusplant waardoor gebieden helemaal dichtgroeien. Er werd verzocht om een pilot ter bestrijding van pitrus op te zetten. Omdat er al veel onderzoeken zijn gedaan naar de bestrijding van pitrus, brengt de provincie in kaart of de bestaande informatie te gebruiken is in het gebied of dat een (aanvullende) pilot nodig is. Tijdens de vaartocht hebben de boeren en de werkgroep veel waardevolle informatie met elkaar uitgewisseld. De werkgroep neemt deze lessen zeker mee in het verdere gebiedsproces.
 
 
 
 
Veelgestelde vragen
 
De provincie ontvangt regelmatig vragen over grondaankoop rondom NNN (Natuurnetwerk Nederland) en wat er met die grond gebeurt na aankoop. We lichten twee veelgestelde vragen uit die we hieronder beantwoorden.
 
 
 
 
 
Koopt de provincie alle NNN-grond in het Oostzanerveld op voor het omzetten naar natuur?
 
Nee, het is niet de bedoeling dat de provincie zoveel mogelijk grond opkoopt. Het doel van de provincie is om NNN te realiseren om zo natuurgebieden goed met elkaar te verbinden. Daarmee kunnen planten en dieren zich gemakkelijker verspreiden en een groter leefgebied krijgen. De provincie heeft de taak dit NNN af te maken en ervoor te zorgen dat op die plekken het gewenste type natuur komt. Dit kan op verschillende manieren worden bereikt. Tijdens gesprekken met grondeigenaren onderzoekt de provincie samen met hen hoe de gewenste natuur gerealiseerd kan worden op hun percelen. Naast verkoop is onder andere het omzetten naar (gesubsidieerd) natuurbeheer, ruilen van gronden of het verplaatsen/stoppen van agrarische activiteiten mogelijk. Keuzes zijn altijd afhankelijk van de persoonlijke situatie en soms van de mogelijkheden die tijdens het gebiedsproces ontstaan.
 
 
 
Wat gebeurt er met grond die de provincie Noord-Holland aankoopt?
 
De provincie koopt grond met de bedoeling deze om te zetten naar natuur. Als dat niet meteen kan, bijvoorbeeld doordat deze verruigd is geraakt door achterstallig beheer, dan worden de percelen soms eerst opgeknapt. Dit betekent bijvoorbeeld dat bomen moeten worden gekapt en dat er wordt gemaaid en gesnoeid. Hiervoor is in sommige gevallen een vergunning nodig.

In principe geeft de provincie aangekochte percelen eerst uit in openbare pacht met pachtsom. Alleen agrariërs (de “bedrijfsmatige landbouw") kunnen hierop inschrijven. Omdat de percelen mogelijk een rol kunnen spelen in het gebiedsproces, zijn de pachtcontracten kort. Ook kan de grond worden gebruikt om natuur te realiseren op een andere plek. Dit kan bijvoorbeeld door de grond aan te bieden aan agrariërs, die daarmee hun bedrijfsvoering kunnen verschuiven of extensiveren.
 
 
 
 
 
 
Provincie koopt 10 particuliere eilanden in het Oostzanerveld
 
Deze zomer heeft een grondeigenaar bij de provincie aangegeven zijn percelen te willen verkopen. Omdat deze percelen in het Natuurnetwerk Nederland (NNN) liggen, was een aankoop door de provincie mogelijk. Na een taxatieproces heeft de provincie de percelen gekocht. Het gaat om tien eilanden van in totaal bijna 10 hectare. Deze in vaarland gelegen eilanden zijn tot enkele jaren geleden nog in gebruik geweest voor melkvee. De provincie heeft de percelen in openbare pacht aangeboden. Omdat diverse agrariërs zeiden dat de percelen door achterstallig onderhoud niet goed bruikbaar zijn, kijkt de provincie hoe ze de percelen nu eerst kan (laten) opknappen.
 
 
 
 
Deelnemers aan het woord in Nieuwsblad Oostzaan
 
In de regiokrant Nieuwsblad Oostzaan verschijnt een maandelijkse rubriek over het gebiedsproces. Hierin komen alle leden van de werkgroep en andere betrokkenen bij het gebiedsproces aan het woord. In de laatste editie waren Bernard Ebbelaar en Marja van der Pol aan de beurt. Allebei vrijwilliger bij Vogelbeschermingswacht Zaanstreek. Bernard is ook lid van de werkgroep gebiedsproces Oostzanerveld. Bernard en Marja deelden hun visie over wat er moet gebeuren in het Oostzanerveld.
 
  Lees hier het artikel
 
 
Meer informatie
 
Kijk voor meer informatie op noord-holland.nl/oostzanerveld of neem contact op via oostzanerveld@noord-holland.nl
 
 
 
Volg ons op social media
 
 
 
www.noord-holland.nl