Gooi en Vechtstreek verwelkomt otterbaby en 3 jonge bevers | Betaalbare woningen in de Gooi en Vechtstreek | Natuurlijke bermen ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
                                                           
 
 
 
   
 
 
Nieuwsbrief Gooi en Vechtstreek – juni 2021
 
In deze nieuwsbrief leest u het laatste nieuws over het werk van de provincie in de regio Gooi en Vechtstreek.
 
     
Gooi en Vechtstreek verwelkomt otterbaby en 3 jonge bevers
 
De geboorte van een otter en de terugkeer van de bever, 2 bijzondere gebeurtenissen die onlangs plaatsvonden in de regio Gooi en Vechtstreek. Want het is alweer 50 jaar geleden dat er voor het laatst een otter is geboren in het Naardermeer. En de ongeveer 3500 bevers die in Nederland leven kozen nog niet eerder Noord-Holland als plaats om een burcht te bouwen. Dat er nu 3 jonge bevers in het gebied van waterschap Amstel, Gooi en Vecht zijn gespot, is een mooie ontwikkeling.

De aanleg van de 9 faunapassages en natuurverbindingen rondom het Naardermeer door provincie Noord-Holland in samenwerking met Natuurmonumenten en Prorail, speelt hier een belangrijke rol. De dieren verspreiden zich het makkelijkst via rivieren maar Noord-Holland ligt niet aan een grote rivier en is daardoor een stuk geïsoleerder. Ook is het hier dichtbevolkt en zijn er veel wegen. Dankzij de faunapassages en natuurverbindingen kunnen de dieren makkelijker van natuurgebied naar natuurgebied migreren en grotere afstanden afleggen. Ook helpt het ze om veilig onder wegen en spoorlijnen door te komen.  
    
(foto: Ellen van Norren)
 
 
Lees meer
 
 
 
 
Betaalbare woningen in de Gooi en Vechtstreek
 
Voor meer mensen een betaalbare woning. Dit is 1 van de gedeelde doelen van de provincie, gemeenten en woningcorporaties in de regio Gooi en Vecht. Tot 2040 worden er in de regio daarom 11.500 woningen toegevoegd. Daarvan zijn ongeveer 3000 sociale huurwoningen. Duurzaamheid, een prettige leefomgeving en het behouden van karakteristieke landschappen zijn daarbij belangrijke aspecten.

En er zijn nog meer doelen, namelijk het toekomstbestendig en duurzaam maken van bestaande woningen. Dit en nog meer staat omschreven in het woonakkoord 2021-2025 ‘Samen bouwen aan een vitale en toegankelijke regio’.
 
 
Natuurlijke bermen
 
De provincie heeft een nieuw, meer ecologisch, maaibeleid. Daardoor verandert het beeld van de berm. Het zijn geen kale strak gemaaide bermen meer, maar bermen met een natuurlijker karakter. Er blijft veel groen staan omdat er tot 1 meter vanaf de weg wordt gemaaid. Hierdoor is er meer ruimte voor planten, bloemen, bijen en vlinders. Als er invasieve soorten staan zoals de Japanse duizendknoop dan wordt wel de hele berm gemaaid. Eind juni start het maaien van de bermen van de provinciale wegen in de Gooi en Vechtstreek. Voordat de maaimachine aan het werk gaat wordt er gecheckt op vogelnestjes en beschermde plantsoorten.
 
 
 
 
 
 
Veiligheid voor fiets, wandelaar en paard bij Driemond
 
Fietsers, wandelaars én ruiters kunnen sinds half mei nog veiliger oversteken bij de voorrangsplein op de Provincialeweg (N236) bij Driemond en het Gein. Uit de praktijk blijkt dat het voorrangsplein, dat enkele jaren geleden is aangelegd, zorgt voor een goede doorstroming van het verkeer. 

Na monitoring van de verkeersveiligheid en signalen vanuit de omgeving, heeft de provincie besloten aanvullende maatregelen voor de meest kwetsbare verkeersdeelnemers uit te voeren. Er is een extra verkeerslicht, een rode fietsstrook en een breder voetpad aangelegd. Ook aan de aanwezige ruiters is gedacht. Zij hebben een speciale hoge drukknop om het verkeerslicht te activeren en er is meer ruimte om te wachten. Hierdoor kunnen zij makkelijker oversteken.
 
 
Bestrijden van Japanse duizendknoop
 
Invasieve plantensoorten zijn planten die van nature niet in Nederland voorkomen, bijvoorbeeld de Reuzenbereklauw, de grote Waternavel, de Amerikaanse vogelkers en de Japanse duizendknoop. Door het ontbreken van natuurlijke vijanden zoals schimmels of insecten, kunnen ze zich snel vermeerderen. Hierdoor ontstaat veel schade en overlast omdat ze sterk woekeren en moeilijk te bestrijden zijn.
Onlangs is langs de N236 Franse Kampweg de Japanse duizendknoop bestreden met een nieuwe bestrijdingsmethode namelijk elektrocutie. Met korte pulserende elektriciteitsstoten tot 7000 volt worden de vaatbundels van de plant vernietigd. Wat de nieuwe methode uniek maakt, is dat de stroom doordringt tot in de wortels van de plant. Andere technieken zoals branders, warm water of hete lucht werken maar tot het grondoppervlak. Ten opzichte van schoffelen heeft dit systeem een bijkomend voordeel: de bodem blijft onaangeroerd en op hellende terreinen kan dit erosie voorkomen.
 
 
 
Voorbereiding projecten rondom Hilversumseweg
 
Achter de schermen werken we aan de voorbereiding voor de aanleg van het voorrangsplein ter hoogte van La Place op de Hilversumseweg N525 in Laren en het aanpassen van de nabije fietstunnel. Hierdoor kunnen fietsers en voetgangers de weg straks veiliger kruisen. Ook wordt er straks een natuurverbinding over de weg, tussen Zuiderheide en Westerheide gemaakt. Deze maand versturen wij omwonden een nieuwsbrief over deze projecten. Deze wordt ook digitaal verzonden. Heeft u interesse deze te ontvangen? Aanmelden kan hier.
 
 
Aanmelden voor nieuwsbrief
 
 
 
Colofon
 
Deze nieuwsbrief is een uitgave van de provincie Noord-Holland. Actuele informatie is ook na te lezen op de website en te volgen via Twitter.
 
 
 
Volg ons op social media
 
 
 
www.noord-holland.nl