Meld je nu aan voor de rondleiding Anna’s Hoeve | Vlonderpad over de Bergvijver | Oude Weg over Anna’s Hoeve wordt natuur ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
                                                           
 
Logo PNH  
 
   
 
 
Header 600 x 260
 
Nieuwsbrief Voltooiing Groene Schakel
 
 
 
Lees meer
 
Meld je nu aan voor de rondleiding Anna’s Hoeve
 
Iedere eerste zondag van de maanden mei t/m oktober kun je met een gids door Anna’s Hoeve. Tijdens de excursie vertelt de gids onder andere over de werkzaamheden die nu in het gebied plaatsvinden om de natuurverbinding ‘De Groene Schakel’ tussen het Gooi en de Utrechtse Heuvelrug te realiseren.

Door de aanleg van de natuurverbindingen kunnen dieren onder de A27 door via een faunatunnel. En via een natuurbrug kunnen ze over de nieuwe Weg over Anna’s Hoeve, het spoor en de busbaan. Tevens komen er verschillende kleinere faunapassages om dieren veilig van het ene naar het andere gebied te laten trekken. Zo kunnen onder andere reeën, dassen, hazelwormen, loopkevers, muizen en vlinders hun leefgebied uitbreiden en beter in contact komen met soortgenoten.

De excursie gaat door terrein waar niet overal paden zijn en over de hoge steile Berg van Anna’s Hoeve: het is daarom niet geschikt voor wandelwagens of voor mensen die slecht ter been zijn. Het meenemen van honden is niet toegestaan. Aanmelden voor de rondleiding is verplicht.

Aanmelden 
 
 
 
Vlonderpad over de Bergvijver
 
Momenteel wordt er gewerkt aan het aanleggen van het vlonderpad over de Bergvijver. Het terrein tussen de Bergvijver en de natuurbrug wordt ingericht als rustgebied voor dieren en planten. Het is dan niet meer mogelijk om helemaal om de vijver heen te lopen. Met de komst van het vlonderpad kunnen bezoekers nog steeds een mooie ronde wandelen door Anna’s Hoeve; deels langs de Bergvijver en deels er over heen via het vlonderpad.

Voor de aanleg van het vlonderpad wordt een tijdelijke gronddam aangebracht. Dit is nodig om de heipalen te plaatsen. Boven op de heipalen komen de liggers en daarop de vlonders. Het pad wordt zo’n 2 meter breed, krijgt een leuning in de vorm van staaldraden en wordt voorzien van antislipribbels. Naar verwachting is het vlonderpad eind juli klaar.

Tegelijkertijd vergroten we de Bergvijver en worden er rondom natuurvriendelijke oevers aangelegd. Deze oevers zijn een belangrijk leefgebied voor oever- en waterplanten, een paaiplaats voor vissen en een aantrekkelijke plek voor insecten, vogels, amfibieën en kleine zoogdieren.
 
 
 
Weg over Anna’s Hoeve wordt natuur
 
De Weg over Anna’s Hoeve die voorheen het gebied doorkruiste is weg. De ruimte die hiermee is vrij gekomen wordt teruggegeven aan de natuur. Planten en dieren krijgen daardoor een groter en aaneengesloten leefgebied en meer rust. Bezoekers van Anna's Hoeve zullen ook het verschil gaan merken en het gebied meer als één geheel ervaren.

Met het verwijderen van de weg is zo’n 2600 ton asfalt vrijgekomen. Dit is naar de asfaltcentrale in Amsterdam gebracht voor hergebruik.
 
 
 
Beelden uit Anna’s Hoeve
 
Er gebeurt veel in Anna’s Hoeve; het gebied krijgt een nieuwe inrichting, er komt meer rust en ruimte voor planten en dieren, nieuwe recreatievoorzieningen zoals wandelroutes en een natuur-speeltuin, een vlonderpad over de Bergvijver, natuurvriendelijke oevers en een nieuw uitkijkpunt op de Berg van Anna’s Hoeve. Hoe we dit doen en waarom is te zien in deze video met mooie beelden uit Anna’s Hoeve. Gefilmd vanaf de grond én vanuit de lucht.

Bekijk hier de video
 
 
 
 
Groene Schakel
 
Het project Groene Schakel omvat de herinrichting van Monnikenberg en Anna’s Hoeve ten behoeve van natuurontwikkeling en het verbeteren van de recreatievoorzieningen. Ook is de aanleg van faunapassages en natuurbruggen een belangrijk onderdeel van het project. Hiermee wordt de natuur tussen de Utrechtse Heuvelrug en 't Gooi met elkaar verbonden.

De Groene Schakel is een initiatief van de provincie Noord-Holland, stichting Goois Natuurreservaat, de gemeenten Hilversum en Laren, ProRail en Rijkswaterstaat.
 
 
 
Afbeelding Kroontje
 
 
Colofon
 
Deze digitale nieuwsbrief wordt uitgegeven door provincie Noord-Holland. Meer informatie over het project: www.voltooiinggroeneschakel.nl
Voor vragen neem contact op met het Servicepunt van de provincie Noord-Holland via 0800 – 0200 600 (gratis) of mail naar servicepunt@noord-holland.nl
 
 
 
Volg ons op social media
 
 
 
www.noord-holland.nl
 
Afbeelding schaduwrand