Lees het laatste nieuws over het gebiedsproces Eilandspolder en Polder Mijzen ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
                                                           
 
 
 
 
 
 
Nieuwsbrief gebiedsproces Eilandspolder en Polder Mijzen
 
Provincie Noord-Holland werkt samen met betrokkenen en belanghebbenden aan de toekomst van Eilandspolder en Polder Mijzen. Graag houden we u via deze nieuwsbrief op de hoogte van de ontwikkelingen in het gebiedsproces.
 
     
Gebiedsproces Eilandspolder en Polder Mijzen
In Eilandspolder en Polder Mijzen komen natuur, landbouw en recreatie samen. Het zijn unieke plekken, waarvan delen zijn aangemerkt als Natura 2000-gebied. Dit landschap en haar unieke waarden willen we behouden én voor de toekomst veiligstellen. Daarvoor is het belangrijk dat de verschillende manieren waarop het landschap wordt gebruikt met elkaar in balans zijn. De gebieden kennen momenteel vele uitdagingen op het gebied van natuur, landbouw, stikstof, water, bodemdaling, klimaat en recreatie. Met een gebiedsproces wil de provincie Noord-Holland deze thema’s de komende jaren samen met bewoners, organisaties en ondernemers in samenhang aanpakken. Het doel is om uiteindelijk een gezonde en toekomstbestendige polder te creëren voor mens, plant en dier.

Dit is de derde nieuwsbrief die u ontvangt over het gebiedsproces. De nieuwsbrief verschijnt 3 á 4 keer per jaar. Kent u iemand voor wie deze nieuwbrief ook interessant is? Stuur deze dan door. Aanmelden kan via deze link.
 
 
 
Waar staan we in het gebiedsproces?
 
In de afgelopen twee nieuwsbrieven hebben wij u meegenomen in het doel en de fases van het gebiedsproces. Na de laatste nieuwsbrief van oktober 2023 is er veel gebeurd. Niet alleen in het gebiedsproces, maar ook in het land. Er waren landelijke verkiezingen en de kabinetsformatie is nog gaande. Verder is er veel discussie rondom de transitie van het landelijk gebied. Niet alleen op nationaal niveau, maar ook op Europees niveau.

De provincie Noord-Holland maakt zich zorgen over de samenwerking met het rijk. Landelijke maatregelen laten op zich wachten, waardoor er vertraging ontstaat in de gebiedsprocessen. Gedeputeerde Jelle Beemsterboer zegt op de website van de provincie: “Dit uitstel en het gebrek aan algemeen landelijk beleid maakt dat we keuzes moeten maken. Het liefst zouden we nu meer duidelijkheid willen bieden aan de vele deelnemers in onze gebiedsprocessen. Het gaat onder andere om grondeigenaren en grondgebruikers, belangenorganisaties en gemeenten en waterschappen. We hebben veel contact met hen en zij hebben uiteraard vragen over het vervolg, gezien alle ontwikkelingen. We gaan door met de lopende gebiedsprocessen en doen wat wel kan.” 

De provincie ziet de reeds opgestarte gebiedsprocessen als een goed middel, om samen met betrokkenen te kijken naar wat het gebied nodig heeft. Hier kijken we naar wat er moet gebeuren en wat er kan gebeuren. In onze gebiedsprocessen werken we toe naar een visie. Op basis daarvan worden financiële middelen aangevraagd om het gebied in een gezonde balans te brengen. Dit doen we voor natuur, bodem, water en haar bewoners.
 
 
380KV zoekgebied Laag Holland
In heel Nederland groeit de vraag naar stroom, zo ook in Noord-Holland. Om aan deze vraag te blijven voldoen, moet het elektriciteitsnetwerk worden uitgebreid. In Laag Holland zal dat gebeuren in de vorm van een nieuwe 380 kV-hoogspanningsverbinding tussen het landelijke 150 kV-hoogspanningsstation Middenmeer en de 380 kV-hoogspanningskabel tussen Beverwijk en Diemen.

380kV


Netbeheerder TenneT is gestart met de verkenning van geschikte locaties voor deze 380kV-netuitbreiding Noord-Holland Noord. Het gebied in de afbeelding is het globale zoekgebied. Binnen dit zoekgebied is Tennet samen met de provincie Noord-Holland, gemeenten en betrokken organisaties op zoek naar mogelijke tracéalternatieven en stationslocaties. Op dit moment worden er met de betrokken partijen routes verkend. Dit geeft helderheid over wat de effecten zijn op onder andere natuur, landschap en landbouw. Pas na dit onderzoek komt een eerste voorkeursvariant naar voren. Eilandspolder en Polder Mijzen liggen in dit zoekgebied. Dit betekent dat het tracé door deze gebieden zou kunnen komen te liggen. Dit kan impact hebben op de landschapskenmerken van deze gebieden.

Lees meer over het globale zoekgebied en de planning voor de nieuwe bovengrondse 380kV-hoogspanningsverbinding tussen Beverwijk/Diemen en Middenmeer.
 
 
 
Regionale Veenweide Strategie in polder Mijzen
 
In het VN-klimaatakkoord en de hieraan gekoppelde Nederlandse Klimaatwet is afgesproken om de uitstoot van broeikasgassen in Nederland terug te dringen. Provincie Noord-Holland heeft een
Regionale Veenweidestrategie (RVS) opgesteld. Om broeikasgasemissies (CO2) uit veenbodems te verminderen en de daaraan gekoppelde bodemdaling af te remmen en waar mogelijk te stoppen.

Op provinciaal niveau is afgesproken dat agrarische gronden, met een dikker veenpakket dan 40 centimeter in de eerste 120 centimeter van bodem, in aanmerking komen voor de RVS. Dit gaat om Koopveengrond en Weideveengrond, zoals te zien is in onderstaande kaart. 

Legenda

In diverse gesprekken met ondernemers in polder Mijzen kwam de vraag naar voren of de gebruikte bodemkaarten wel correct zijn en corresponderen met de werkelijkheid. Naar aanleiding van deze vraag vond er in november 2023 een dag plaats voor beheerders, eigenaren, gemeente, HHNK, Staatsbosbeheer en agrarisch natuurvereniging WLD en provincie. Onder leiding van adviesbureau
PPP-Agro namen de deelnemers bodemmonsters met een gutsboor op acht verschillende plaatsen. En wat blijkt: de gestelde vraag is juist. Het veenpakket is, sinds het nemen van de monsters in 2011, op het eerste oog aanzienlijk veranderd.

Gutsboor

Wat dit betekent en welk effect dit heeft op het gebied wordt nog onderzocht. Aanvullend hieraan zijn er ook onderzoeken gaande waaruit blijkt dat veengebieden erg veel last hebben van droogte en mogelijk daardoor sneller veranderen dan gedacht. Er wordt nu gekeken naar de optie om nog meer bodemmonsters te laten nemen om een definitieve uitspraak te kunnen doen over het veenpakket in de Mijzen. Voor vragen over dit proces kan er altijd contact opgenomen worden via de coördinatoren van het gebiedsproces via schermereiland@noord-holland.nl.
 
 
 

Participatie
 
In de gebiedsprocessen Eilandspolder en Polder Mijzen willen wij samen met het gebied kijken naar wat er goed gaat, wat er beter kan, naar wat wel kan en wat niet kan. Met de opgerichte werkgroep met leden van gemeente Alkmaar, gemeente Koggenland, LTO, Agrarisch natuurverenigingen Hollands Noorden en Water, Land en Dijken, Landschap Noord-Holland, Staatsbosbeheer en Hoogheemraadschap Hollandsnoorderkwartier, hebben wij afgesproken om samen met het gebied hiermee aan de slag te gaan.

Gebiedsproces
We zijn zestien maanden geleden gestart met het afstemmen van het proces samen met de werkgroep. We bespraken de opgaven en wensen waar de verschillende organisaties voor staan. We zijn bezig met de afronding en willen in het najaar van 2024 een informatieavond organiseren voor het hele gebied. Daarnaast streven we ernaar om naast de werkgroep, ook andere betrokkenen in het gebied te informeren en te betrekken bij het proces.

Inrichting participatie
Op dit moment zijn wij bezig met het voorbereiden van het verdere participatietraject. Deze zal onder andere bestaan uit een informatieavond en deelgebiedsessies voor, zowel Eilandspolder als Polder Mijzen. We beginnen met de informatieavond voor alle geïnteresseerden. Met als doel om te informeren over het gebiedsproces. Tijdens de deelgebiedsessies willen we in kleiner gezelschap met vertegenwoordigers vanuit het gebied aan de slag. Om de wettelijke opgaven verder toe te lichten, de gebiedsopgaven op te halen en te concretiseren. En na te denken over oplossingen voor wettelijke opgaven en gebiedsopgaven. Voor thema’s als ecologie, hydrologie, beheer, verdienmodel, cultuurhistorisch landschap, recreatie en toerisme en energie. Hoe wij dit exact gaan aanpakken, zal in een aparte nieuwsbrief met u worden gedeeld.
 
 
 
 
Nieuws uit het gebied over de veenmosrietlanden
in Eilandspolder-Oost
 
In Nature Today, een wetenschappelijk tijdschrift, is een artikel verschenen over Eilandspolder. In dit artikel staat onder andere benoemd dat zeer actieve vrijwilligers hebben bijgedragen aan het herstel van het veenmosrietland in de Eilandspolder. Als u ook de handen uit de mouwen wil steken in het gebied dan kunt u zich altijd aanmelden bij Staatsbosbeheer (Eilandspolder-Oost) of Landschap Noord-Holland (Eilandspolder-West). Deze twee natuurorganisaties werken met een groep enthousiaste vrijwilligers regelmatig in het gebied.

Weten wat het betekent om een vrijwilliger te zijn? Bekijk dan het verhaal van vrijwilliger Kees. Hij zet zich in samen met de boswachter en andere vrijwilligers. Volgens hem geeft het voldoening om een bijdrage te leveren aan dit bijzondere gebied.
 
 
Heeft u recht op subsidie als agrarisch ondernemer?
Bent u agrariër in Noord-Holland en op zoek naar financiële ondersteuning bij uw bedrijf? De provincie Noord-Holland heeft een overzicht gemaakt van de mogelijke subsidieregelingen. Wilt u ook weten waar u recht op heeft en welke subsidies er voor u gelden?
Lees meer
 
 
Werkgroeplid aan het woord: Mieke Buis
 
Elke nieuwsbrief laten we een deelnemer van de werkgroep aan het woord. Aan de werkgroep nemen vertegenwoordigers deel van natuur- en agrarische organisaties, terrein beherende organisaties en gemeenten. Deze week: Mieke Buis van LTO. 

Waarom ben jij betrokken bij dit gebiedsproces?
Ik ben al enige tijd secretaris bij de Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) Noord afdeling Land van Leeghwater. Deze functie oefen ik uit naast mijn werkzaamheden op mijn veehouderijbedrijf in de Starnmeer. Wij zijn door agrariërs uit het gebied gevraagd om deel te nemen aan het proces, zodat we de belangen van de agrarische sector kunnen vertegenwoordigen.

Voordat er sprake was van gebiedsprocessen zijn er eerst NNN-pilots uitgevoerd in de Mijzen en in de Eilandspolder. Inmiddels is dit ongeveer vier jaar geleden. Daarna heeft het proces bijna twee jaar stil gelegen, omdat de pilot mee zou draaien in het integrale gebiedsproces en er veel wisselingen waren van gebiedsmanagers. Marco Groot en ik zijn vanuit LTO vanaf januari 2023 betrokken bij het proces. In die periode zijn de twee gebieden samengevoegd. Wij komen zelf niet uit het gebied, maar uit de droogmakerijen eromheen.

Wat maakt dit gebied uniek of bijzonder voor jou?
Bijzonder is dat geen perceel hetzelfde is. In de droogmakerijen zijn de percelen over het algemeen rechthoekig en van goed bewerkbare omvang. In de Eilandspolder, maar ook in de andere veenweidegebieden, zijn de percelen veel kleiner en hebben allerlei vormen. Om deze percelen te beheren, is bekwaam vakmanschap en veel tijd nodig. Alleen met de juiste inzet van kennis en kunde, is het mogelijk de karakteristieken van de polder te behouden.

Waar liggen volgens jou de grootste uitdagingen?
Zoals ik hiervoor heb beschreven is het proces al een tijd gaande en zijn er nog steeds geen concrete stappen gezet. Al die tijd zitten agrariërs die werkzaam zijn in het gebied in onzekerheid. Want wat wordt er nu van ze verwacht? En wat staat daar tegenover? Hoe kan een bedrijf levensvatbaar blijven met al die doelstellingen en/of beperkingen?

De wereld om ons heen staat niet stil, alles verandert. Als ondernemer dien je mee te bewegen. In de praktijk ondervind je vanzelf hoe een genomen beslissing uitpakt. Vanuit welk perspectief pas je dan de verandering toe? Op basis van een literatuurstudie, geschreven woorden, die niet meegegaan zijn met de tijd? Of op basis van waar we nu staan? Wat is haalbaar en wat is realistisch? Pas dan kom je in beweging.

Ik las dat behoud geen stilstand is, maar meer een verandering. De natuur past zich aan om zichzelf te behouden. De agrariër kan, wil en moet ook mee veranderen, mits ze weten waar ze aan toe zijn. Daar is eerst zekerheid voor nodig op de lange termijn. Denk bijvoorbeeld aan de financiële vergoeding om, ondanks de beperkingen en doelstellingen die op de percelen liggen, het beheer wel naar behoren uit te kunnen voeren. Hiervoor zijn de agrariërs nodig. Wanneer een doelstelling niet haalbaar is, dan moet dit bijgesteld worden. Kom dus in beweging en hou niet vast aan onrealistische doelen.


In het PPLG zijn er op dit moment veel factoren onzeker. Welke structurerende keuzes zijn er en hoeveel financiële middelen komen er beschikbaar? LTO Noord Noord-Holland heeft daarom besloten om pas deel te nemen aan het PPLG-proces als er meer helderheid is over de structurerende keuzes en het budget. De Eilandspolder en Mijzen hebben een langlopend proces, vanwege de NNN-doelstelling. Toch moeten er oplossingen komen in dit gebied. Om die reden blijven wij wel aansluiten tijdens de werkgroep-sessies van het gebiedsproces. Laten we de beheerders van het groen om ons heen de waardering geven die ze verdienen!

Aan wie geef jij het stokje door voor de volgende nieuwsbrief?
Gianna Bruni (HHNK)
 
 
 
 
 
 
 
Meer informatie
 
Kijk voor meer informatie op Eilandspolder of Polder Mijzen of neem contact op via schermereiland@noord-holland.nl.
 
 
 
Volg provincie Noord-Holland op social media
 
 
 
www.noord-holland.nl