‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
                                                           
 
 
 
 
 
 
Nieuwsbrief gebiedsproces Eilandspolder en Polder Mijzen
 
Provincie Noord-Holland werkt samen met betrokkenen en belanghebbenden aan de toekomst van Eilandspolder en Polder Mijzen. Graag houden we u via deze nieuwsbrief op de hoogte van de ontwikkelingen in het gebiedsproces.
 
     
Gebiedsproces Eilandspolder en Polder Mijzen
In Eilandspolder en Polder Mijzen komen natuur, landbouw en recreatie samen. Het zijn unieke plekken, waarvan delen zijn aangemerkt als Natura 2000-gebied. Dit landschap en haar unieke waarden willen we behouden én voor de toekomst veiligstellen. Daarvoor is het belangrijk dat de verschillende manieren waarop het landschap wordt gebruikt met elkaar in balans zijn. De gebieden kennen momenteel vele uitdagingen op het gebied van natuur, landbouw, stikstof, water, bodemdaling, klimaat en recreatie. Met een gebiedsproces wil de provincie Noord-Holland deze thema’s de komende jaren samen met bewoners, organisaties en ondernemers in samenhang aanpakken. Het doel is om uiteindelijk een gezonde en toekomstbestendige polder te creëren voor mens, plant en dier.

Dit is de eerste nieuwsbrief die u ontvangt over het gebiedsproces. De nieuwsbrief verschijnt 4 keer per jaar. Kent u iemand voor wie deze nieuwbrief ook interessant is? Stuur deze dan door. Aanmelden kan via deze link.
 
 
 
Waar staan we in het gebiedsproces?
 
Het gebiedsproces is in drie fases verdeeld: de verkenningsfase, de planvormingsfase en de realisatiefase. We zitten nu in de verkenningsfase waarbij we de opgaven en belanghebbenden in kaart brengen. Deze fase loopt naar verwachting tot eind 2024. Uit de verkenningsfase komt een gebiedsplan waarin de opgaven en contouren van het verdere gebiedsproces staan beschreven. Er is een werkgroep opgericht waaraan verschillende partijen deelnemen, zoals LTO, Agrarische Natuurvereniging Hollands Noorden, Agrarisch Collectief Waterland en Dijken, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, de gemeenten Koggenland, Purmerend en Alkmaar, Noord-Hollands Landschap en Staatsbosbeheer. In gesprekken met grondeigenaren wordt gesproken over individuele uitdagingen, mogelijkheden en kansen voor eigen gronden en/of bedrijf. Met de werkgroep worden bijeenkomsten georganiseerd waarbinnen per thema de kansen worden verkend. Het gaat dan om de thema’s: natuur & stikstof, landbouw, water/bodem/klimaat en landschap & recreatie. De werkgroep combineert de uitkomsten uit de verschillende bijeenkomsten en ontwikkelt samen een toekomstperspectief voor het gebied. Op dit toekomstperspectief kunnen omwonenden, ondernemers en andere belangstellenden ook hun reactie geven. Hiervoor worden verschillende gebiedstafels georganiseerd in 2024.
 
 
 
 
 
Aankoop van 53 hectare grond in Polder Mijzen
 
In Polder Mijzen (Ursem) heeft de provincie Noord-Holland onlangs 53 hectare grond gekocht. De verkopende partij heeft de provincie zelf benaderd. Ruim de helft van de grond ligt in het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Met deze aankoop zijn we weer een stap dichterbij het versterken en herstellen van de natuur in dit gebied. 
 
Lees meer
 
 
Loket Veenweideboeren Noord-Holland geopend
 
Boeren in het veenweidegebied van Noord-Holland ontvangen vanaf nu cofinanciering voor het nemen van klimaatmaatregelen op agrarische grond. Hiervoor is het Loket Veenweideboeren Noord-Holland opgericht. Dit loket biedt subsidie én assistentie voor het nemen van klimaatregelen. 
 
Lees meer
 
 
Even voorstellen... Dave Clemens
 
Dave Clemens is procesmanager bij de provincie Noord-Holland. Hij coördineert het gebiedsproces in Eilandspolder en Polder Mijzen en doet dit met veel enthousiasme. Dit doet hij samen met Hartger Griffioen. Dave is geboren en getogen in Lisserbroek op de bloembollenkwekerij van zijn vader. Na zijn agrarische opleiding in Den Bosch is hij aan de slag gegaan als accountmanager in de bloembollensector. Omdat hij graag maatschappelijker betrokken wil zijn bij de grote uitdagingen in de provincie Noord-Holland, heeft hij besloten de commerciële sector achter zich te laten. “De biodiversiteit staat flink onder druk en daar moeten wij met zijn allen wat aan doen. Het is belangrijk dat we gezamenlijk een gezondere planeet achterlaten voor toekomstige generaties.” zegt Dave. Dat is een van de belangrijkste motieven waarom hij is gaan werken voor Provincie Noord-Holland. Communicatie staat bij Dave hoog in het vaandel en hij vindt het belangrijk dat betrokkenen regelmatig worden geïnformeerd over ontwikkelingen in het gebiedsproces.

Voor vragen over of toelichting op het gebiedsproces is Dave bereikbaar via schermereiland@noord-holland.nl.
 
 
 
 
Werkgroeplid aan het woord: Deirdre Pronk
 
Elke nieuwsbrief laten we een deelnemer van de werkgroep aan het woord. Aan de werkgroep nemen vertegenwoordigers deel van natuur- en agrarische organisaties, terrein beherende organisaties en gemeenten. Deze week: Deirdre Pronk van de gemeente Alkmaar. Samen met de andere leden van de werkgroep werken zij de komende circa 1,5 jaar aan een ontwikkelvisie voor het gebied. Haar input stemt zij af met de betrokken wethouders, college en diverse vakgroepen binnen de gemeente, zoals ruimtelijke ordening, groen, economie, erfgoed.

Waarom ben je betrokken bij dit gebiedsproces?
“De Eilandspolder is geheel en Polder Mijzen voor de helft gelegen in Alkmaar. De transitie van het landelijk gebied is een proces, waarbij veel taken zijn neergelegd bij provincie. Maar ook een gemeente heeft taken. Zo zijn in het gemeentelijk bestemmingsplan (omgevingsplan) regels over de fysieke leefomgeving opgesteld. En het economisch beleid van Alkmaar is gericht op een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor ondernemers. Goede samenwerking en afstemming tussen gemeenten en provincie is dus nodig.”

Wat maakt dit gebied uniek of bijzonder voor jou?
“Een goede vraag, maar moeilijk in een paar woorden te vatten. Wat bij mij opkomt is passie, mensen die met veel liefde verbonden zijn aan dit landschap. Schaatsers die zich inzetten voor veilige poldertochten; kunstenaars die luchten, water en riet prachtig weten te pakken; onderzoekers die zich verdiepen in grassoorten, grondwaterwaterstanden, bodemsamenstellingen; vogelaars die grutto’s, tureluurs en cetti zangers spotten; agrariërs die investeren in gezond voedsel, natuurbeheer, gesloten kringlopen; musea die vertellen over het voormalige Schermereiland en de strijd tegen het water; en nog zoveel meer mensen met passies. ”

Waar liggen volgens jou de grootste uitdagingen?
“Naast het helder krijgen van de gewenste doelen en verantwoordelijkheden van de betrokkenen ligt een belangrijke uitdaging bij goede communicatie. Te beginnen met de definitie natuur: In Eilandspolder gaat het om het behoud van natuurdoelen. Om het behoud van planten en vogels die hier voorkomen vanwege en door menselijk handelen. Het gaat dus niet om het creëren van mensonafhankelijke wilde natuur en het ontstaan van moerasbossen, maar om de uitdaging van het behoud weilanden door maaien en begrazing. En niet alleen op gronden die in gebruik zijn door agrariërs. Ook de inrichting en gebruik van het water en de particuliere gronden moeten voldoen aan de natuur- en milieudoelstellingen.”
 
 
 
 
 
 
 
Meer informatie
 
Kijk voor meer informatie op Eilandspolder of Polder Mijzen of neem contact op via schermereiland@noord-holland.nl
 
 
 
Volg ons op social media
 
 
 
www.noord-holland.nl