Nieuwe coalitie en gedeputeerden | Provinciaal Programma Landelijk Gebied | Natuurherstel voor water en bodem ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
                                                           
 
Logo PNH  
 
   
 
 
 
Natuurversterking & Stikstof
 
De provincie werkt samen met vele partners aan de aanpak natuurversterking en stikstof in Noord-Holland. Via deze nieuwsbrief houden wij u graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Naast nieuws over de stikstofopgave ontvangt u ook de laatste stand van zaken over de gebiedsgerichte aanpak.
 
Lees meer
 
 
Nieuw coalitieakkoord: wat staat erin over stikstof en natuur?
 
Met het coalitieakkoord 'Verbindend Vooruit' maken BBB, VVD, GroenLinks en PvdA zich hard voor een leefbare en economisch krachtige provincie voor alle Noord-Hollanders. In het coalitieakkoord staat dat natuurgebieden verder worden versterkt en dat het Natuurnetwerk Nederland wordt afgerond. Er blijft daarbij ruimte voor een sterke, duurzame en innovatieve landbouw die gezond en betaalbaar voedsel produceert. Om stikstofreductie mogelijk te maken wordt ingezet op bewezen technieken en onderzocht welke nieuwe en innovatieve trajecten hier een bijdrage aan kunnen leveren. In het nieuwe coalitieakkoord kunt u hier meer over lezen. 

Met een nieuw coalitieakkoord is er ook een nieuw bestuur aangetreden. Jelle Beemsterboer heeft onder andere de coördinatie voor het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) in zijn portefeuille. Rosan Kocken is onder meer verantwoordelijk voor Natuur, Water en Bodem. Deze twee gedeputeerden stellen zich in deze nieuwsbrief aan u voor.
 
 
Lees meer
 
 
 
Maak kennis met Jelle Beemsterboer (BBB)
 
Gedeputeerde Jelle Beemsterboer is van BBB. Hij gaat over wonen, landbouw en visserij, coördinatie stikstofbanken en het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG).
 
 
Maak kennis met Rosan Kocken (GroenLinks)
 
Gedeputeerde Rosan Kocken is van GroenLinks. Zij is verantwoordelijk voor de volgende onderwerpen: klimaat en energie, natuur en landschap en water en bodem.
 
Lees meer
 
 
Conferentie over het Provinciaal Programma Landelijk Gebied
 
Donderdag 21 september jl. organiseerde de provincie een conferentie over het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) van Noord-Holland, onder het motto ‘samen zetten we de toon’. Partners, belangenorganisaties en andere betrokkenen kwamen bij elkaar om te werken aan de toekomst van het landelijk gebied. Gedeputeerden Jelle Beemsterboer (PPLG en Landbouw) en Rosan Kocken (Natuur en Landschap, Water en Bodem) openden de conferentie. 

Het PPLG ‘Buitengewoon Noord-Holland!’ is het Noord-Hollandse programma voor het landelijk gebied. Hierin staan de opgaven waar de provincie voor staat en de doelen die Noord-Holland de komende jaren wil bereiken om het landelijk gebied mooi, leefbaar en gezond te houden. Het PPLG richt zich in de eerste plaats op biodiversiteit stikstof, water, bodem en klimaat.
 
 
Lees meer
 
 
 
Nieuw gemaal ter verbetering van de waterkwaliteit in de plassen
 
De kwaliteit van water is essentieel voor het onderwaterleven. Te veel fosfaat veroorzaakt vertroebeling. Dat is ongunstig voor waterplanten en dieren, zoals fonteinkruid en de snoek. Het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht voert in de Ankeveense plassen verschillende natuurherstelmaatregelen uit om de doelen van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) te behalen. Een van deze maatregelen is de bouw van een nieuw gemaal. In een video vertelt de provincie waarom er een gemaal wordt gebouwd. Ook zijn de de Ankeveense Plassen vanuit de lucht te zien. Nieuwsgierig geworden? Bekijk hieronder de video. 
 
 
Provincie stimuleert bodemverbetering voor weidevogels
 
Weidevogels leven het liefst op bodems die vol met bodemleven zitten, zoals wormen. Ze houden van een open landschap, zonder hoge grassen zoals de pitrusplant, die goed groeit op een natte zuurstofloze bodem. De provincie draagt bij aan onderzoek naar de verbetering van de bodem, zodat weidevogels daarvan profiteren. Het uitstrooien van zeeschelpengruis helpt om de grond te verrijken met belangrijke mineralen en kalk. Daardoor zakt het water beter weg en wordt de grond luchtiger, zodat er meer wormen komen en ‘probleemkruiden’ zoals de pitrusplant wegblijven. Bekijk de video om te zien hoe de bodem wordt verbeterd.
 
Video
 
 
Afbeelding Kroontje
 
 
Colofon
 
Nieuwsbrief ‘natuurversterking & stikstof’ is een uitgave van de provincie Noord-Holland.
 
 
 
Volg ons op social media
 
 
 
www.noord-holland.nl
 
Afbeelding schaduwrand