Groot onderhoud hefbrug Oterleek ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
                                                           
 
Logo PNH  
 
 
Oterleek,Hefbrug OterleekFoto (c) Michiel Wijnbergh
 
Groot onderhoud hefbrug Oterleek
 
De hefbrug Oterleek over de Ringvaart van de Heerhugowaard is aan groot onderhoud toe. De brug ligt tussen de Huygendijk (N508) en de Oterlekerweg in Oterleek (gemeente Alkmaar) en stamt uit 1952. De provincie Noord-Holland vervangt onder andere het brugdek door een nieuw brugdek van staal. De werkzaamheden zijn gestart op 11 oktober 2023, de verkeershinder duurt tot eind april 2024. Eind mei 2024 zijn alle werkzaamheden afgerond. Via deze nieuwsbrief houden we u graag op de hoogte.
 
     
Kruising Huygendijk (N508) / Dorpsstraat afgesloten
 
De kruising van de Huygendijk (N508) met de Dorpsstraat in Oterleek is van dinsdag 5 maart tot en met donderdag 7 maart 2024 afgesloten voor verkeer. Op de kruising staat die dagen een grote hijskraan om de gerenoveerde heftorens en het nieuwe brugdek te plaatsen. Het gemotoriseerd verkeer wordt omgeleid via de Jan Glijnisweg, Rustenburgerweg naar de Noordervaart (N243) in Stompetoren. Het doorgaand verkeer wordt vanaf de Oosttangent in Heerhugowaard al omgeleid naar de Rustenburgerweg.
 
 
Lees meer
 
Extra werkzaamheden
 
De betonnen delen waar het brugdek op ligt (de landhoofden) waren in slechtere staat dan vooraf gedacht. Dit kon pas geconstateerd worden toen het oude brugdek van de brug verwijderd was. We konden twee keuzes maken. De eerste optie was de werkzaamheden aan de brug zoals gepland afronden en de betonreparaties op een later moment plannen en uitvoeren. Met als consequentie dat het brugdek er over een tijdje weer uit moet én de brug nog een keer afgesloten is voor verkeer. Of we konden de extra werkzaamheden nu direct oppakken en combineren met het groot onderhoud, door wat te schuiven in de planning. De consequentie daarvan is dat niet met zekerheid te zeggen is of de brug eind april dan al open kan voor het verkeer. We kozen voor dat laatste, de brug in één keer goed aanpakken en zo min mogelijk hinder voor u en de omgeving. En niet over een tijd wéér een stremming, met de nodige verkeershinder. Op de foto hebben wij een deel van het kapotte beton gestraald.
 
 
 
Vooruitblik planning
De aannemer heeft de extra betonreparaties zoveel mogelijk kunnen inpassen in de huidige planning, toch is de exacte datum waarop de hefbrug Oterleek weer open kan voor verkeer nog niet zeker. De oorspronkelijke planning stond op eind april de brug open, tot eind mei de werkzaamheden afronden. Het hangt ervan af hoe voorspoedig de werkzaamheden komende tijd verlopen of de brug eind april open kan of dat het begin mei wordt. Zodra de datum bekend is informeren we u hierover.
 
 
Slagbomen en camera’s voor aansluiting centrale brugbediening
 
Om de brug in de toekomst veilig - vanuit de bediencentrale - te kunnen openen en sluiten, plaatst de provincie slagbomen en hoge masten met camera’s bij de brug. Zo heeft de brugbedienaar vanuit de bediencentrale in Heerhugowaard goed zicht op de brug. Zodra de brug aangesloten wordt op de bediencentrale is er geen lokale bediening meer door de brugwachter, maar gebeurt dit centraal vanuit één punt. Brugopeningen worden daardoor beter op elkaar afgestemd en dat zorgt voor een betere doorstroming voor zowel de scheepvaart als het wegverkeer. Benieuwd hoe dat in zijn werk gaat?
 
 
Bekijk de video
 
Vragen of klachten?
Heeft u vragen, opmerkingen, zorgen of klachten over iets wat op en langs de weg gebeurt of gaat gebeuren? Dan kunt u contact opnemen met Lennaerd Vos, omgevingsmanager van de gebiedsaannemer BAM/Krinkels/Equans via
06 - 513 194 09. Of via het servicepunt, meer informatie bij Colofon.
 
 
Afbeelding Kroontje
 
 
Colofon
 
Op de website www.noord-holland.nl/oterleek vindt u meer informatie over het project.

Met vragen kunt u contact opnemen met het Servicepunt van de provincie Noord-Holland. Telefonisch via 0800 – 0200 600 (gratis) of mail naar servicepunt@noord-holland.nl. Of neem direct contact op met de Lennaerd Vos, omgevingsmanager van de gebiedsaannemer via 06 - 513 194 09.
 
 
 
Volg ons op social media
 
 
 
www.noord-holland.nl
 
Afbeelding schaduwrand