‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
                                                           
 
 
 
 
 
 
Nieuwsmail gebiedsproces
Wormer- en Jisperveld en Kalverpolder
 
Provincie Noord-Holland werkt samen met betrokkenen en belanghebbenden aan de toekomst van Wormer- en Jisperveld en de Kalverpolder. Graag houden we u via deze nieuwsbrief op de hoogte van de ontwikkelingen in het gebiedsproces. Dit is de tweede nieuwsbrief die u ontvangt over het gebiedsproces. De nieuwsbrief verschijnt 4 keer per jaar. Kent u iemand voor wie deze nieuwbrief ook interessant is? Stuur deze dan door. Aanmelden kan via de link hieronder.
 
Aanmelden
 
Stand van zaken gebiedsproces
 
Samen werken we aan het behoud van het Wormer- en Jisperveld en de Kalverpolder. Iedereen die woont, werkt en recreëert in het gebied en graag betrokken wil zijn bij de toekomst ervan, nodigen we uit om deel te nemen aan het gebiedsproces dat we zijn gestart. Dat doen we in verschillende fases. We zitten nu in de verkennende fase. Daarvoor is er contact én worden er gesprekken gevoerd met diverse partijen en individuen uit het gebied. We hebben het zo georganiseerd dat er een werkgroep is opgericht bestaande uit agrariërs, natuurorganisaties, gemeenten, agrarische collectieven en het waterschap. Met deze werkgroep worden bijeenkomsten georganiseerd waarbinnen per thema de kansen worden verkend. Het gaat dan om de thema’s: natuur & stikstof, landbouw, water/bodem/klimaat en landschap & recreatie. 


Inmiddels is de werkgroep 5 keer bij elkaar geweest en is er afgelopen juni een vaarexcursie gehouden. Er is een bezoek gebracht aan een agrariër in het gebied en er werd een particulier eiland bezocht. Tijdens de bijeenkomsten zijn de eerste 2 thema’s behandeld: Natuur en Water & Bodem. Voor september staat het thema Stikstof & Natuuranalyse op de agenda. De werkgroep combineert de uitkomsten uit de verschillende bijeenkomsten en ontwikkelt een toekomstperspectief voor het gebied. Op dit toekomstperspectief kunnen omwonenden, ondernemers en andere belangstellenden ook hun reactie geven. Hiervoor worden verschillende bijeenkomsten georganiseerd. Zodra hiervoor concrete data bekend zijn, laten we dat via deze nieuwsbrief weten.
 
 
 
Even voorstellen....Karen Vaartjes
 
Karen Vaartjes is onlangs gestart bij de provincie Noord-Holland als regisseur/verbinder. Zij zal het gebiedsproces in het Wormer- en Jisperveld en de Kalverpolder gaan coördineren. Hiervoor heeft Karen verschillende rollen vervuld bij ABN AMRO, gewerkt bij een cultuurveranderingsbureau en was zij tot voor kort werkzaam als zelfstandig ondernemer in coachend leiderschap. Karen woont zelf in Wijdewormer op een stolpboerderij en kent de omgeving goed. Ze houdt van fotograferen en vogels. Natuur is belangrijk voor haar. “We moeten meer doen aan herstel van biodiversiteit, door meer natuur inclusief samen te werken. Daarom is ze vier jaar geleden gestart met een eigen burgerinitiatief in samenwerking met bewoners en agrariërs: B(l)oeiend Wijdewormer. Om de natuur in Wijdewormer te helpen, planten we bloemweides en bloem en kruidenrijke akkerranden aan. “Ik wil graag maatschappelijk betrokken zijn, vooral nu de natuur en de gevolgen van klimaatverandering zo actueel en merkbaar zijn” zegt Karen. Daarom heeft ze besloten te stoppen met haar bedrijf en met veel enthousiasme aan de slag te gaan bij de provincie Noord-Holland. "Ik kijk ernaar uit om samen met alle betrokkenen en belanghebbenden het gebiedsproces verder vorm te geven zodat we kunnen toewerken naar een toekomstbestendig gebied voor iedereen.

Voor vragen over of toelichting op het gebiedsproces is Karen bereikbaar via schermereiland@noord-holland.nl
 
 
 
De meest gestelde vragen
Sinds de start van het gebiedsproces zijn er diverse vragen binnengekomen. In de nieuwsbrief lichten we telkens 2 vragen toe. Die informatie en de laatste stand van zaken staan ook op de projectpagina.
Bekijk de projectpagina
 
 
 
 
Waarom is er een gebiedsproces?
 
Het Wormer- en Jisperveld en de Kalverpolder is een uniek gebied, waarvan grote delen zijn aangemerkt als Natura 2000, NNN (Natuurnetwerk Nederland ) of Bijzonder Provinciaal Landschap. De grote openheid is een bijzondere waarde, voor zowel bewoners en recreanten, als voor weidevogels. Dit gebied en haar unieke waarden wil de provincie behouden, waar nodig versterken én voor de toekomst veilig stellen. Het gebied kent momenteel vele uitdagingen op het gebied van natuur, landbouw, water, bodemdaling, klimaat en recreatie. Met een gebiedsproces wil de provincie Noord-Holland samen met betrokkenen de verschillende thema’s en gestelde doelen in samenhang bekijken en aanpakken. Om zo te komen tot een robuuster, vitaler en toekomstbestendige polder.
 
 
 
Welke doelen zijn er voor het gebied?
 
Voor dit gebied zijn er verschillende doelen opgesteld. Het Wormer- en Jisperveld en de Kalverpolder is een Natura 2000-gebied: behorend tot een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. Daarom is het belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan het herstellen, behouden en versterken van Natura 2000-gebieden. Op 99% van het Natura 2000-gebied Wormer- en Jisperveld daalt teveel stikstof neer, waardoor een van de doelen zich richt op het verminderen van de stikstofuitstoot. Ook is een van de doelen het afronden van het Natuurnetwerk Nederland. Dit verbindt natuurgebieden met elkaar, zodat planten en dieren zich makkelijker kunnen verspreiden en een groter leefgebied krijgen. Tot slot zijn tegengaan van bodemdaling en het verbeteren van de waterkwaliteit ook belangrijke doelen. 
 
 
 
Noord-Holland heeft een nieuwe coalitie
 
Noord-Holland heeft een nieuwe coalitie. BBB, VVD, GroenLinks en PvdA presenteerden op donderdag 6 juli jl. hun akkoord ‘Verbindend vooruit!’. Samen willen ze de komende jaren zorgen voor een sterke, schone, duurzame, leefbare en economisch krachtige provincie voor alle inwoners, in de stad en op het platteland.
 
 
 
Meer informatie
 
Kijk voor meer informatie op noord-holland.nl/gebiedsproces-wjk of neem contact op via wjk@noord-holland.nl
 
 
 
Volg ons op social media
 
 
 
www.noord-holland.nl