Waterbuffelkalfjes in de Waterlandtak-West | Nieuwe natuur voor weidevogels in De Kampen | Omgevingsmanager Tootje Molenaar stelt zich voor ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
                                                           
 
Logo PNH  
 
   
 
 
Gooi en Vechtstreek
 
In deze nieuwsbrief leest u het laatste nieuws over het werk van de provincie in de regio Gooi en Vechtstreek.
 
     
Waterbuffelkalfjes in de Waterlandtak-West
 
Beschuit met muisjes! Bij de kudde waterbuffels in natuurgebied Waterlandtak-West bij Muiden zijn 3 nieuwe kalfjes geboren. De waterbuffels die daar grazen ‘beheren’ het gebied en zorgen ervoor dat het niet dichtgroeit met wilgen. Hierdoor kunnen andere dieren zoals de otter en de ringslang het gebied gebruiken als groene snelweg van het Naardermeer naar Waterland boven Amsterdam. Met de waterbuffelkalfjes gaat het goed: ze drinken goed en lopen inmiddels met de kudde mee. Het natuurgebied is niet toegankelijk voor het publiek, maar er zijn een aantal plaatsen waar je de kudde, met een beetje geluk, kan spotten.
 
 
 
 
 
Omgevingsmanager Tootje Molenaar stelt zich voor
 
In opdracht van provincie Noord-Holland voert Volker Infra de reconstructie uit van het kruispunt Oude Postweg / Westerheide op de Hilversumseweg in Laren. Tootje Molenaar is omgevingsmanager bij VolkerInfra en is betrokken bij deze werkzaamheden. In dit interview vertelt ze over hoe haar gemiddelde werkdag er uit ziet.

Wat doet een omgevingsmanager bij Volker Infra?
Als omgevingsmanager regel ik alle raakvlakken vanuit de omgeving met ons werk. Dat kan gaan om technische zaken, zoals bijv. de kabels en leidingen, maar ook de aanvraag van vergunningen, de verkeersmaatregelen en de afstemming met bedrijven en aanwonenden.
 
 
Voorproefje nieuwe Verlegde Weg Anna’s Hoeve
 
Recent is er bij Zandheuvelviaduct aan de Weg over Anna’s Hoeve gewerkt. Hierdoor was de weg gesloten en werd de nieuwe verlegde Weg over Anna’s Hoeve, dat nu nog in aanbouw is, gebruikt als omleidingsroute. Verkeer kreeg dus alvast een voorproefje. Wat ziet het er al goed uit!
 
Binnenkort worden de aansluitingen met de overige wegen en de verlichting langs het fietspad aangepakt. Naar verwachting rijdt het verkeer Hilversum uit vanaf begin oktober over de nieuwe weg. Verkeer Hilversum in rijdt dan nog wel over de bestaande weg. In maart 2023 rijdt het verkeer in beide richtingen over de weg en verwijderen we de bestaande weg. Dit gebied richten we in als natuur.
 
 
 
 
 
 
Energiezuinige en amberkleurig licht in 't Gooi
 
De komende periode vervangen we de oude lichtmasten langs de provinciale wegen voor energiezuinige exemplaren. Deze verlichting zorgt ook voor minder ‘lichtvervuiling’ doordat de lichtbundel minder breed uitstraalt. Op routes waar veel vleermuizen passeren, komt speciale amberkleurige verlichting. Vleermuizen zijn namelijk zeer gevoelig voor licht.
De vleermuisvriendelijke verlichting komt bijvoorbeeld bij de Zanderijsluis, Sluis ’t Hemeltje en bij de rotonde ter hoogte van Fort Kijkuit. Ook komt op specifieke wegdelen die bijvoorbeeld het Natuurnetwerk Nederland (NNN) of Natura 2000 gebied doorkruisen en op het grootste deel van de Crailoseweg amberkleurige verlichting. Vanwege de verkeersveiligheid verhogen we de lichtsterkte van het amberkleurige licht bij kruispunten vaak wel.
 
 
Werkzaamheden binnen de Diemerscheg in volle gang
 
Op verschillende plaatsen binnen de Diemerscheg wordt op dit moment gewerkt. Zo zijn rond het Diemerbos en de Gemeenschapspolder deze zomer een aantal stukken grond afgegraven om natuurvriendelijke oevers aan te leggen. Nu nog een kaal gezicht, straks wordt het groen en zullen verschillende dieren- en plantensoorten er gebruik van kunnen maken. Eind augustus is er ook gestart met de inrichtings- en onderhoudswerkzaamheden in de Waterlandtak-Oost en de BOBM-polder.

Wil je op de hoogte blijven van de werkzaamheden en ontwikkelingen in de Diemerscheg? Dat kan via de BouwApp die je kan downloaden in de App Store of via Google Play (zoek in de app naar 'Diemerscheg).
 
Lees meer
 
 
Nieuwe natuur voor weidevogels in De Kampen
 
Natuurgebied De Kampen is een weidevogelgebied van 100 hectare in de gemeente Blaricum. Er broeden veel verschillende soorten weidevogels zoals de grutto en de kievit. Van al de jonge vogels die er worden geboren overleven er helaas te weinig en hierdoor daalt de populatie flink. Om de kansen van de weidevogels te vergroten is de provincie samen met Staatsbosbeheer, de Agrarische Stichting Blaricum en de gemeente Blaricum onlangs gestart met de herinrichting van de polder.
 
 
Lees meer
 
 
 
Laatste maaironde
 
In september is de laatste keer dit jaar gemaaid in de regio Gooi en Vechtstreek. Vooruitlopend op het maaien zijn de bermen ontdaan van zwerfafval waardoor het maaisel kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld diervoeding.

De provincie maait ecologisch wat betekent dat in de zomer een deel van het groen langs de weg blijft staan voor vlinders en bijen. In het najaar maaien we de volledige berm waardoor nieuwe planten en bloemen in het voorjaar de kans krijgen om te groeien.
 
 
Vlootschouw voor start strooiseizoen 1 november
 
Op donderdag 21 september zijn de voertuigen die de gladheidbestrijding aankomende winter verzorgen klaargemaakt en geïnspecteerd. De sneeuwschuivers zijn alvast voorop de voertuigen gemonteerd en de zoutstrooier achterop. Na het testen van de voertuigen maken deze ook alvast een testrit op de provinciale wegen en fietspaden. Zo leren de chauffeurs de route kennen en worden obstakels zoals bijvoorbeeld paaltjes en laaghangende takken in kaart gebracht voordat de winter begint.
 
 
 
Afbeelding Kroontje
 
 
Colofon
 
Deze nieuwsbrief is een uitgave van de provincie Noord-Holland. Actuele informatie is ook na te lezen op de website en te volgen via Twitter.
 
 
 
Volg ons op social media
 
 
 
www.noord-holland.nl
 
Afbeelding schaduwrand