‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
                                                           
 
 
 
 
 
 
Nieuwsmail gebiedsproces
Wormer- en Jisperveld en Kalverpolder
 
U ontvangt deze nieuwsmail omdat u heeft aangegeven op de hoogte te willen blijven van het gebiedsproces Wormer- en Jisperveld en Kalverpolder. Op de projectpagina vindt u altijd de laatste stand van zaken.
 
Projectpagina
 
Gebiedsproces Wormer- en Jisperveld en Kalverpolder
De provincie werkt in heel Noord-Holland met zogeheten gebiedsprocessen. Waaronder in het Wormer- en Jisperveld en de Kalverpolder. Grote delen van deze polders zijn Bijzonder Provinciaal Landschap en Natura 2000, en daarmee van grote waarde voor mens, plant en dier.

Het is belangrijk om deze polders te behouden en voor de toekomst veilig te stellen. Daarvoor liggen momenteel vele uitdagingen op het gebied van natuur, landbouw, bodemdaling, water, klimaat, recreatie en beheer van het landschap. De provincie wil deze thema's samen met grondeigenaren, pachters, organisaties en ondernemers in samenhang aanpakken. Om zo te komen tot een gezonde en toekomstbestendige leefomgeving voor iedereen.
 
 
 
Onafhankelijk procesbegeleider van start
 
Samen in gesprek over oplossingen, mogelijkheden en kansen voor de verschillende thema’s is de opzet van het gebiedsproces. Alle betrokkenen hebben wensen en belangen in het gebied, waaronder de provincie. Daarom begeleidt een onafhankelijke partij het gebiedsproces. 

Voor deze rol is Bert Smink van Aveco de Bondt sinds half november aangesteld. De taak van de onafhankelijke procesbegeleider is om ervoor te zorgen dat er een zorgvuldig en gebalanceerd gebiedsproces plaatsvindt, waarin ruimte is voor ieders inbreng en ideeën. Daarbij heeft hij de belangrijke rol in het begeleiden van gesprekken met (individuele) grondeigenaren, -gebruikers en -beheerders en organisaties.

De uitgangspunten voor de rol van procesbegeleider zijn voortgekomen uit verkennende gesprekken met betrokken partijen in het gebied. Naast kennis en ervaring met de agrarische sector zijn dit: 
  • visie op (agrarische) verdienmodellen
  • ervaring met gebiedsprocessen
  • het in samenhang kunnen benaderen van de verschillende opgaven.

Voor de uitwerking van het gebiedsproces zijn externe partijen BWZ Ingenieurs en BoschSlabber Landschapsarchitecten geselecteerd. Met hun experts brengen zij samen veel inhoudelijke kennis in en brengen, met opgehaalde kennis en ervaring uit het gebied, in kaart waar kansen en knelpunten liggen.
 
 
De meest gestelde vragen
Sinds de start van het gebiedsproces zijn er diverse vragen binnengekomen. In de komende nieuwsmails lichten we telkens 2 vragen toe. Die informatie en de laatste stand van zaken staan ook op de projectpagina.
Bekijk de projectpagina
 
 
 
 
Wat is er nodig in het gebied?
 
Onderdeel van het gebiedsproces is om samen met betrokken partijen de verschillende doelen voor het gebied in kaart te brengen. En hoe die verschillende doelen zich tot elkaar verhouden.

Voor een aantal thema’s zijn (inter)nationale wettelijke doelen gesteld. In het kort en in willekeurige volgorde zijn dit:
• Verminderen van de stikstofuitstoot
• Afronden Natuurnetwerk Nederland
• Herstellen, behouden en versterken van Natura 2000-gebieden
• Tegengaan van bodemdaling
• Verbeteren van de waterkwaliteit

Die doelen worden op de projectpagina verder toegelicht. 
 
 
 
Welke gebieden behoren tot het gebiedsproces?
 
De werktitel van het gebiedsproces is Wormer- en Jisperveld en Kalverpolder. Daartoe behoren naast het Wormer- en Jisperveld en de Kalverpolder ook Enge Wormer en Wijde Wormer. Het totale plangebied is goed te zien op de afbeelding hieronder. Deze kaart is ook opgenomen op de projectpagina.
 
Bekijk het plangebied
 
 
 
Verkennende fase
 
Het gebiedsproces bevindt zich momenteel in de verkennende fase. Daarvoor is er contact én worden er gesprekken gevoerd met diverse partijen en individuen uit het gebied. Begin november hebben een aantal partijen, waaronder Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, LTO Noord en de gemeenten Zaanstad, Wormerland en Purmerend een strategisch overleg gehad. Waarbij verschillende opgaven, wensen, ideeën en de toekomst van het gebied zijn besproken. Eerder heeft een bestuurlijk overleg plaatsgevonden met de wethouders van de 3 gemeenten samen met de bestuurders van de Provincie Noord-Holland en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.
 
 
 
 
 
 
 
Meer informatie
 
Kijk voor meer informatie op noord-holland.nl/gebiedsproces-wjk of neem contact op via wjk@noord-holland.nl
 
 
 
Volg ons op social media
 
 
 
www.noord-holland.nl