Lees het laatste nieuws over het gebiedsproces Eilandspolder en Polder Mijzen ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
                                                           
 
 
 
 
 
 
Nieuwsbrief gebiedsproces Eilandspolder en Polder Mijzen
 
Provincie Noord-Holland werkt samen met betrokkenen en belanghebbenden aan de toekomst van Eilandspolder en Polder Mijzen. Graag houden we u via deze nieuwsbrief op de hoogte van de ontwikkelingen in het gebiedsproces.
 
     
Gebiedsproces Eilandspolder en Polder Mijzen
In Eilandspolder en Polder Mijzen komen natuur, landbouw en recreatie samen. Het zijn unieke plekken, waarvan delen zijn aangemerkt als Natura 2000-gebied. Dit landschap en haar unieke waarden willen we behouden én voor de toekomst veiligstellen. Daarvoor is het belangrijk dat de verschillende manieren waarop het landschap wordt gebruikt met elkaar in balans zijn. De gebieden kennen vele uitdagingen op het gebied van natuur, landbouw, stikstof, water, bodemdaling, klimaat en recreatie. Met een gebiedsproces wil de provincie Noord-Holland deze thema’s de komende jaren samen met bewoners, organisaties en ondernemers in samenhang aanpakken. Het doel is om uiteindelijk een gezonde en toekomstbestendige polder te creëren voor mens, plant en dier.

In deze nieuwsbrief leest u meer over de ontwikkelingen van het gebiedsproces Eilandspolder en Polder Mijzen. Kent u iemand voor wie deze nieuwbrief ook interessant is? Stuur deze dan door. Aanmelden kan via deze link.
 
 
 
Waar staan we in het gebiedsproces?
 
Samen met de werkgroep, met leden van gemeenten Alkmaar en Koggenland, LTO, agrarische natuurverenigingen Hollands Noorden en Water, Land en Dijken, Landschap Noord-Holland, Staatsbosbeheer en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, hebben wij de opgaven in Eilandspolder en Polder Mijzen in kaart gebracht. Het gaat om: ecologie, bodem, water en klimaat, agrarisch beheer, natuurbeheer en agrarische verdienmodellen, recreatie, cultuurhistorie en energie. Hieruit zijn twee startnotities gekomen. Deze documenten zijn de basis voor het verdere traject. Bent u geïnteresseerd in deze startnotities, mail dan naar schermereiland@noord-holland.nl.

Polder Mijzen
De werkgroep en de provincie Noord-Holland wilden zich in Polder Mijzen de komende tijd richten op twee doelen: 
  • Realisatie van het Natuur Netwerk Nederland (NNN)
  • Versterken van het leefgebied van de weidevogels

Zij hebben hiervoor een plan gemaakt met drie sporen: 1. het opstellen van een inrichting- en beheerschets; 2. in kaart brengen welke grondzaken, financiën en beleid daarvoor nodig zijn en 3. een toekomstplan dat agrariërs in het gebied zelf opstellen.  

Bijeenkomst 10 maart
Op 10 maart heeft de werkgroep deze drie sporen besproken met grondeigenaren en pachters uit Polder Mijzen. Er wordt nu onderzocht of de agrariërs zelf aan de slag willen met het opstellen van een toekomstplan voor de polder. Zij kunnen dit doen met procesbegeleiding van de agrarische natuurverenigingen. De leden van de werkgroep zullen de agrariërs hierbij ondersteunen als daar behoefte aan is. De provincie Noord-Holland voert in elk geval op verzoek van de boeren een onderzoek uit naar de hoeveelheid veen in de bodem. 

Wanneer de agrariërs niet tot een gezamenlijk plan komen, zal de provincie op enig moment haar middelen inzetten om het Natuurnetwerk Nederland (NNN) in polder Mijzen alsnog te realiseren.  

Eilandspolder
Op dit moment zijn we in gesprek om te kijken welke projecten in Eilandspolder opgepakt kunnen worden. 
 
 
Ontwikkelingen rondom het landelijk gebied
Recent heeft de provincie Noord-Holland een persbericht gepubliceerd over de plannen voor het landelijk gebied op korte termijn. Hierin staat vermeld dat Noord-Holland de komende drie jaar € 72 miljoen extra besteedt aan projecten en subsidieregelingen die natuur versterken, landbouw verduurzamen, waterkwaliteit verbeteren en de uitstoot van broeikasgassen en stikstof verminderen.

Dat de provincie zich nu richt op specifieke projecten heeft gevolgen voor gebiedsprocessen die in veel delen in de provincie bezig zijn. De soort aanpak en omvang van een gebiedsproces kan wijzigen of de mate van betrokkenheid van de provincie. Noord-Holland wil hierover de komende maanden meer duidelijkheid geven. Lees hier het volledige persbericht.

Voor Polder Mijzen en Eilandspolder betekent dit dat de komende maanden actief gezocht wordt naar meer geld. De huidige procesmanager Polder Mijzen blijft beschikbaar tot 1 augustus 2025. 

Subsidies
Samenwerkende partijen kunnen subsidie krijgen voor het opstellen en uitvoeren van een eigen toekomstvisie/polderprogramma. Voorwaarde is dat de plannen bijdragen aan de natuur- en waterkwaliteit en verduurzaming van de landbouw in het gebied. Ook is er geld voor coaching van melkveehouders om de stikstof- en fosfaatuitstoot op hun bedrijf te verminderen. Polder Mijzen en Eilandspolder kunnen aanvragen blijven indienen voor bovenstaande regelingen.
 
 
 
Werkgroeplid aan het woord: Martine Bijman
 
Foto: FIeR door Hartman

Elke nieuwsbrief laten we een deelnemer van de werkgroep aan het woord. Aan de werkgroep nemen vertegenwoordigers deel van natuur- en agrarische organisaties, terrein beherende organisaties en gemeenten. Deze keer: Martine Bijman van agrarische natuurvereniging Water, Land & Dijken.
 
Waarom ben jij betrokken bij dit gebiedsproces?
Ik ben vanuit Water, Land & Dijken betrokken bij het gebiedsproces, omdat wij de kwaliteit van het gebied graag willen behouden. We zetten ons in voor weidevogels, natuur, aantrekkelijk landschap, schoon water en een gezonde bodem. In het gebiedsproces wordt ook gewerkt aan deze thema’s, dus hierin zoeken we graag de samenwerking op. Wat ons betreft spelen agrarische ondernemers een cruciale rol in het gebiedsproces. Het is belangrijk dat er voor hen toekomstperspectief blijft en een goed verdienmodel.

Wat maakt dit gebied kenmerkend voor jou?
Als ik kijk naar Polder Mijzen dan hebben de ondernemers en inwoners daar echt hart voor de weidevogel. De weidevogelpopulatie blijft daar tot nu toe nog stabiel. Dat is bijzonder. Kenmerkend is ook dat de agrariërs die in dit gebied ondernemen, de natuur goed in weten te passen in hun bedrijfsvoering. Zij kunnen nu nog volledig boeren, zodat het financieel rendabel is. Dat is in andere gebieden wel anders.
 
Waar liggen volgens jou de grootste uitdagingen?
Een uitdaging is hoe we de kwaliteit van het gebied behouden als er eenmaal NNN (Natuurnetwerk Nederland) is gerealiseerd. De eisen die aan een NNN-gebied worden gesteld, worden strikt ingevuld. Het risico hiervan is dat verruiging op de loer ligt, terwijl openheid van het gebied juist zo belangrijk is voor de weidevogel. Wat ons betreft kijken we verder dan alleen de NNN-regels en bespreken we gezamenlijk maatregelen die de kwaliteit van het gebied ten goede komen. Wij denken dan bijvoorbeeld aan een mozaïek creëren in het landschap, gecoördineerd beheer en gebruik van drijfmest waar geen ruige mest beschikbaar is. Het zou mooi zijn als we met de agrariërs om tafel gaan om afspraken te maken over het beheer en overeenstemming bereiken over de in te zetten maatregelen.

Nog een uitdaging is dat we in het gebiedsproces nu nog in een fase zijn van veel praten en discussiëren over de doelen en thema’s. Daarmee kunnen we hopelijk tot een mooi plan komen waar iedereen achterstaat. Maar om echt tot uitvoering van de plannen te komen, zullen alle deelnemers aan het gebiedsproces uiteindelijk water bij de wijn moeten doen. Pas dan kunnen we concrete stappen gaan zetten.

Aan wie geef jij het stokje door voor de volgende nieuwsbrief?
Ik geef het stokje door aan Marco Burger van gemeente Koggenland.
 
 
 
 
 
 
 
Meer informatie
 
Kijk voor meer informatie op Eilandspolder of Polder Mijzen of neem contact op via schermereiland@noord-holland.nl.
 
 
 
Volg provincie Noord-Holland op social media
 
 
 
www.noord-holland.nl