Werkzaamheden faunapassage A1| Horstermeerpolder | Herinrichting Utrechtseweg (N417) ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
                                                           
 
 
 
   
 
 
Gooi en Vechtstreek
 
In deze nieuwsbrief leest u het laatste nieuws over het werk van de provincie in de regio Gooi en Vechtstreek.
 
     
 
Werkzaamheden faunapassage A1 Muiderberg van start
 
Vanaf april 2024 kunnen dieren zich van het IJmeer en het Gooimeer helemaal naar Noord-Brabant bewegen. Dat maken we mogelijk met de aanpassingen die we samen met Rijkswaterstaat doen aan de faunapassage onder de A1 bij Muiderberg. De faunapassage werkt goed sinds deze in 2017 in gebruik is genomen, maar de route die dieren moeten afleggen is nog niet veilig genoeg. Met de verbeteringen creëren we een veilige oversteek voor diverse dieren zoals de ree, de otter en de ringslang. De werkzaamheden zijn voor de kerstvakantie gestart en duren in principe tot april 2024. Dan begint het broedseizoen en moet het weer rustig zijn in het gebied. Er wordt gewerkt vanaf de zuidkant (Meerkade) naar de noordkant (Amsterdamsestraatweg).
 
 
Lees meer
 
Provincie steunt ondernemers ook in 2024
 
Circulaire ondernemers zijn de toekomst. Daarom geeft de provincie Noord-Holland hen met het Programma Investeringsgereed innovatief MKB (PMI-NH) een extra impuls. Het succesvolle programma gaat door in 2024. Met dit programma heeft de provincie inmiddels 871 innovatieve en duurzame ondernemers met maatwerk ondersteund en ruim €220 miljoen aan financiering opgehaald.
    
Naast hulp bij financieringsaanvragen en maatwerkadvies, geeft PIM-NH ook masterclasses en voorlichtingsbijeenkomsten. Ondernemers die ondersteuning willen of een vrijblijvend adviesgesprek, kunnen contact opnemen via www.pimnh.nl. De provincie Noord-Holland ondersteunt ondernemers ook met GO-NH!, Innovatiefonds Noord-Holland.
 
 
Lees meer
 
Bewoners Horstermeerpolder denken mee met voorbeeldschetsen voor herinrichting
 
Voor een deel van het zuiden van de Hostermeerpolder komt een inrichtingsplan. Dit plan moet zorgen voor een gunstige leefomgeving voor bijzondere moerasvogels en andere dieren zoals de zeggekorfslak. Tijdens de informatieavond in november presenteerde een team van landschapsarchitecten enkele voorbeelden van mogelijke natuurinrichting. Bewoners toonden hun betrokkenheid en stelden verschillende vragen over onder andere de natuurdoelen, het beheer en de kosten. Deze vragen geven inzicht in de wensen van de bewoners en zullen waar mogelijk worden meegenomen in de vervolgplannen. De plannen worden in de eerste helft van 2024 verder uitgewerkt tot een conceptinrichtingsplan dat tijdens een volgende bewonersbijeenkomst wordt toegelicht.
 
 
Lees meer
 
Baggerwerkzaamheden in het eerste kwartaal
 
In de Loosdrechtse plassen wordt ook in 2024 nog gebaggerd. Dit kwartaal zijn de baggerwerkzaamheden met name op de 4e en 5e plas. Naast de plassen moeten de jachthavens nog gebaggerd worden. De werkhaven van het Plassenschap is als eerste aan de beurt. Bovendien halen we de (zand)drempels uit de Drecht. Lees meer in de nieuwsbrief over de baggerwerkzaamheden en abonneer je hier.

We gaan half januari ook in de Oostelijke Vechtplassen in Het Hol van start met werkzaamheden om de natuur te beschermen en versterken. De werkzaamheden bestaan uit baggeren en het aanpassen van het watersysteem. Baggeren is nodig om de Natura 2000-doelen en de KRW-doelen (Kaderrichtlijn Water) in het gebied te halen. Zo wordt de fosfaatbelasting beperkt en de nog aanwezige kwel optimaal benut. Met de aanpassingen werken we aan een gezond ecosysteem, voor flora en fauna. Naar verwachting duren de werkzaamheden tot eind 2026.
 
 
Lees meer
 
Veel belangstelling bijeenkomst herinrichting Utrechtseweg (N417)
 
Op donderdag 14 december organiseerde de provincie een inloopbijeenkomst over het ontwerpbestemmingsplan voor de herinrichting van de Utrechtseweg (N417). Dit gaat over het traject tussen de Noodweg en Hilversum. Het groot onderhoud voeren we naar verwachting uit in 2024/2025. Het wegdek wordt vernieuwd, er komt een tweerichtings(brom)fietspad aan de westzijde van de weg en we bouwen diverse faunavoorzieningen. Ongeveer 60 mensen lieten zich informeren over het ontwerpbestemmingsplan tijdens de bijeenkomst. Er was vooral veel belangstelling voor hoe het geplande vrijliggende fietspad wordt vormgegeven. De provincie wil met de werkzaamheden een duurzame en veilige weg bieden voor huidige en toekomstige gebruikers van de Utrechtseweg.
 
 
Lees meer
 
Onderzoek naar kwabaal in de Vechtplassen
 
De kwabaal, een mysterieuze zoetwatervis, komt al een tijdje bijna niet meer voor in de Nederlandse wateren. Zonder maatregelen dreigt de kwabaal in Nederland zelfs uit te sterven. Daarom hebben we samen met de provincie Utrecht en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht onderzoek laten uitvoeren door RAVON om de situatie van de vis in de Vechtplassen te onderzoeken. Uit het onderzoek blijkt dat de vis nog aanwezig is in de Spiegelplas en in de Wijde Blik. Verder onderzoek is nodig om de situatie van de kwabaal beter in kaart te brengen. Paaien ze in de plassen of maken ze mogelijk gebruik van ondiepe wateren in de nabije omgeving? De wens is om dit nader te onderzoeken.
Foto: Jelger Herder
 
 
Lees meer
 
Afbeelding Kroontje
 
 
Colofon
 
Deze nieuwsbrief is een uitgave van de provincie Noord-Holland. Actuele informatie is ook na te lezen op de website.
 
 
 
Volg ons op social media
 
 
 
www.noord-holland.nl
 
Afbeelding schaduwrand