‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
                                                           
 
 
 
Nieuwsbrief gebiedsproces Polder Westzaan
 
Provincie Noord-Holland en gemeente Zaanstad werken samen met betrokkenen en belanghebbenden aan de toekomst van Polder Westzaan. Graag houden we u via deze nieuwsbrief op de hoogte van de ontwikkelingen.
 
     
Gebiedsproces in Polder Westzaan
In Polder Westzaan komen natuur, water, landbouw en recreatie samen. Het landschap en haar unieke waarden willen we behouden én veiligstellen voor de toekomst, met ruimte voor toekomstbestendige landbouw. In het gebiedsproces pakken de gemeente Zaanstad en provincie Noord-Holland de verschillende thema’s de komende jaren samen met bewoners, organisaties en ondernemers aan. Het doel is om uiteindelijk een gezonde en toekomstbestendige polder te creëren voor mens, plant en dier.

Er wordt druk gewerkt aan het gebiedsproces en via deze nieuwsbrief houden wij u graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Zo vertellen wij u meer over het snelvaren in Guisveld en het project Valuta voor Veen. En in elke nieuwsbrief komt iemand aan het woord die betrokken is bij het gebiedsproces. Deze keer is dat Walter Benecke van boerderij Bekavlees. 

Dit is de tweede nieuwsbrief die u ontvangt over het gebiedsproces. De nieuwsbrief verschijnt 4 keer per jaar. Kent u iemand voor wie deze nieuwbrief ook interessant is? Stuur deze dan door. Aanmelden kan via deze link
 
 
Snelvaren in het Guisveld
Voor de een kick en voor de ander een gruwel: op hoge snelheid met je speedboot varen door het Guisveld. Maar bovenal leidt het op hoge snelheid varen tot schade en gevaarlijke situaties. Guisveld is onderdeel van het natuurgebied Polder Westzaan. In het voorjaar en de zomer broeden en foerageren weidevogels als de grutto en de kievit daar in alle rust. Ook leidt het snelle varen tot afkalving van oevers en vertroebeling van het water. Snelvaren kan zo in strijd zijn met natuurregelgeving. Verder zijn er mensen die vissen in het gebied, die rustig aan het peddelen zijn in hun kano of op een sup en zijn er kinderen die daar zwemmen. Het heeft al vaker geleid tot ongelukken tussen speedboten onderling en tussen speedboten en andere recreanten in het gebied. Het snelvaren is ook een bron van ergernis voor menig inwoner van Westzaan. Ook dit voorjaar scheurden er regelmatig boten met hoge snelheid door het Guisveld. Dat is de reden dat Gemeente Zaanstad maatregelen voorbereid om deze overlast te voorkomen. Welke maatregelen het precies zullen zijn is nu nog niet bekend. Nadrukkelijk wordt gekeken naar de mogelijkheid om delen van het Guisveld af te sluiten voor speedboten, vooral daar waar de weidevogels broeden. Recreanten, bewoners en betrokkenen worden op de hoogte gehouden.

Wilt u ook iets kwijt over dit onderwerp? Wij horen uw mening graag. Laat het ons weten via polder.westzaan@noord-holland.nl.
 
 
 
Valuta voor Veen
 
De Natuur en Milieufederatie Noord-Holland en Staatsbosbeheer zijn gestart met het project Valuta voor Veen. Met dit project kunnen bedrijven en organisaties hun eigen CO₂-uitstoot compenseren door te investeren in CO₂-certificaten. In dit geval gebeurt het niet door de aanplant van bomen, maar door het veengrond natter te maken. Hierdoor voorkom je CO₂-uitstoot. Een van de gebieden waar dit project wordt uitgevoerd is het Westzijderveld. In een gebied van ongeveer 20 hectare wordt het waterpeil voor een periode van 10 jaar omhoog gezet. Dit scheelt over 10 jaar ruim 600 ton CO₂-uitstoot. Daarnaast zorgt het voor minder bodemdaling. Een hoger grondwaterpeil in veenmoeras zorgt niet alleen voor minder CO₂-uitstoot, het draagt ook bij aan de biodiversiteit. “Zo ontstaat er weer nat moerasland dat vroeger rijkelijk aanwezig was in Nederland. Met veel inmiddels zeldzaam geworden veenmossen en orchideeën. Het is leefgebied voor rietvogelsoorten zoals de roerdomp, rietzanger, blauwborst en baardman. Ook de Noordse woelmuis voelt zich er thuis”, vertelt Juriaan Luppers, projectmedewerker bij Staatsbosbeheer.

Het Westzijderveld ligt in de gemeente Zaanstad. De gemeente is zelf één van de kopers van de CO₂-certificaten: “Met Valuta voor Veen leveren we als gemeente een directe bijdrage aan het terugdringen van de uitstoot van CO₂. Het verhogen van het waterpeil in het Westzijderveld is ook nog eens goed voor de natuur, midden in onze gemeente,” aldus wethouder Breunesse in een eerder interview. 
 
 
Werkgroeplid aan het woord: Walter Benecke
Walter Benecke is eigenaar van de biologische boerderij Bekavlees in Westzaan. Zijn (slacht)vee wordt tot waarde gebracht in een eigen boerderij(web)winkel aan huis. Walter speelt een belangrijke rol in het beheer van de polder. Voor deze nieuwsbrief stellen we Walter een aantal vragen over het gebiedsproces in Polder Westzaan.

Bekavlees beheert in totaal 70 hectare in Polder Westzaan. Hiervan is circa 30 hectare omgezet naar natuur, als onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland. "De hoofdfunctie van de grond is behoud van de natuur voor de weidevogels en overige flora en fauna. Voor half juni wordt hier niet gemaaid zodat de weidevogels hun eieren kunnen uitbroeden en hun kuikens kunnen grootbrengen. Koeien zijn hier de natuurbeheerders, ze grazen hier om de polder te onderhouden", zegt Walter in een eerder interview met De Zaanse Verhalen.

Op welk gebied zie jij kansen in het gebiedsproces voor de boeren?
"Elke verandering brengt, naast bedreigingen, ook kansen met zich mee. Het belangrijkste is dat we als boeren duidelijkheid krijgen waar het met het gebied heen gaat zodat we als ondernemers weten wat we kunnen verwachten. Wat zijn de (groei)mogelijkheden binnen de agrarische activiteiten? Welke nevenactiviteit zijn of worden interessant binnen het gebied en is hier wel ruimte voor in het bestemmingsplan? Daar zijn we benieuwd naar. Onze agrarische (natuur inclusieve) activiteiten sluiten al aardig aan bij een vorm van beheer waar in dit gebied behoefte aan is."

"Met de samenwerking zie ik ook kansen. Binnen het gebiedsproces is er al een goede start gemaakt. Alle belanghebbende partijen krijgen de kans hun inbreng te leveren (of hebben dat inmiddels gedaan). Op dit moment wordt er aan het uitvoeringsplan gewerkt met project- en werkgroepen. Dat is duidelijk en goed werkbaar. De samenstelling van die groepen is dan wel belangrijk, want alle partijen moeten een goede vertegenwoordiging hebben. Die mogelijkheid moet er zijn en blijven. In tegenstelling tot natuurbeheerders vind ik dat de groep boeren en burgers op een beperkter vlak gehoord worden, daar zie ik nog wel een kans. Een goede samenwerking kan alleen op basis van goed vertrouwen. Zolang partijen blijven doen wat ze beloven, zal het vertrouwen herstellen en een constructieve samenwerking tot stand kunnen komen."

Wat heeft volgens jou de meeste prioriteit nodig in het proces?
"Duidelijkheid! Verbrakken is een impactvolle maatregel die de hele polder zal doen veranderen. Mocht dit worden doorgezet, dan moeten de risico’s voor huis- en landeigenaren goed inzichtelijk gemaakt worden. Ook moeten er beheersmaatregelen komen om deze risico’s te voorkomen. Er zijn tot nu toe al veel onderzoeken uitgevoerd naar de impact op de natuur, maar naar mijn mening is er te weinig onderzoek naar de impact op andere zaken zoals recreatie (ijspret), tuin- en terreininrichtingen en openbare parken e.d., agrarische activiteiten en nevenschade."

Wat zie jij als ideaal toekomstbeeld (voor boeren, natuur en recreatie) voor Polder Westzaan?
"In de ideale toekomst zie ik dat boeren een prominente rol aannemen als gebiedsbeheerders in een transparante en constructieve samenwerking met natuurbeheerders. Ook zou ik de burgers meer kennis laten maken met deze mooie polder door middel van passende recreatie. In de toekomst beschermen en verbeteren we de natuur met goed en passend onderhoud, zoveel mogelijk in combinatie met agrarisch beheer. Ook lijkt het mij mooi als belanghebbenden elkaar op marketingvlak kunnen versterken op het gebied van streekproducten uit Polder Westzaan."
 
 
Nieuwe gedeputeerden stellen zich voor
 
Noord-Holland heeft een nieuwe coalitie. Samen willen ze de komende jaren zorgen voor een sterke, schone, duurzame, leefbare en economisch krachtige provincie voor alle inwoners, in de stad en op het platteland. Het college bestaat, naast commissaris van de Koning Arthur van Dijk, uit Jelle Beemsterboer (BBB), Esther Rommel (VVD), Rosan Kocken (GroenLinks) en Jeroen Olthof (PvdA).
 
 
 
 
Meer informatie
Kijk voor meer informatie op Polder Westzaan of neem contact op via gebiedsvisiewestzaan@zaanstad.nl of polder.westzaan@noord-holland.nl.