Elektrische Fietsboot | Beschermen natuur Naardermeer | Veilige doorgang voor dieren ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
                                                           
 
Logo PNH  
 
   
 
 
Gooi en Vechtstreek
 
In deze nieuwsbrief leest u het laatste nieuws over het werk van de provincie in de regio Gooi en Vechtstreek.
 
     
Gezamenlijke inzet voor economie en leefomgeving in Gooi en Vechtstreek
 
Op het gebied van wonen, werkgelegenheid, klimaat en de ontwikkelingen in het landelijk gebied staan we voor grote opgaven. De provincie Noord-Holland gaat samen met de gemeenten Blaricum, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Laren en Wijdemeren aan de slag om de uitdagingen in de fysieke leefomgeving op te pakken. Denk hierbij aan opgaven op het gebied van wonen, ruimte voor werkgelegenheid, klimaat en de ontwikkelingen in het landelijk gebied. In de agenda staan de gezamenlijke acties beschreven om met deze uitdagingen om te gaan, zoals het verbeteren van de mogelijkheden van het OV en de fiets in de regio en het verduurzamen van werklocaties. Regiogedeputeerde Rosan Kocken zegt erover: “De Gooi en Vechtstreek is een van de meest waterrijke gebieden van onze provincie. Een uniek gebied. Dat willen we graag zo houden. Daarom zetten we er samen de schouders onder.” De samenwerkingsagenda is te vinden via onderstaande link.
 
 
Lees meer
 
Verduurzaamde elektrische Fietsboot Vechtstreek vaart weer
 
Vanaf vrijdag 26 april vaart de duurzame Fietsboot weer op de Vecht. Gedeputeerde Recreatie, Esther Rommel, opende vrijdag feestelijk de Fietsboot samen met diverse partners. De Fietsboot vaart elektrisch en is daardoor duurzaam en stil. De Vecht is een belangrijke toegangspoort voor het recreatiegebied Loosdrechtse Plassen. Naast duurzame recreatie, levert de boot ook een bijdrage aan de fiets- en wandelvoorzieningen in het gebied. Zo verbindt de Fietsboot diverse routes in het gebied. Ook ligt de fietsroute van de UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies op steenworp afstand en zijn horeca en recreatiegebieden dankzij de boot beter bereikbaar voor wandelaars en fietsers. De routes en vertrektijden vind je op www.defietsboot.nl.
 
 
Lees meer
 
Afbeelding schaduwrand
 
Ruim 47 duizend euro voor KiKa tijdens Hilversum City Run
 
Op zondag 14 april vond het hardloopevenement KiKa Hilversum City Run plaats, georganiseerd door Le Champion. Dit evenement is het grootste eendaagse sportevenement van het Gooi en omstreken. De provincie maakte het evenement mede mogelijk. Aan deze 20ste editie namen meer dan 6.000 hardlopers deel. Tijdens het evenement is een geldbedrag van ruim 47 duizend euro opgehaald voor Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa).

De KiKa Hilversum City Run biedt de hardlopers 5 of 10 km afstand. Daarnaast kon de jeugd meedoen met de Bink Kids Run en de Family Run. Ruim 900 kinderen tussen 4 en 13 jaar deden mee met de Bink Kids Run. De Family Run werd gelopen door 500 deelnemers, jong en oud, individueel of met familie. Ook sporters met een beperking, wheelers, rolstoelen en kinderwagens waren welkom. Gedeputeerde Sport, Jeroen Olthof, gaf het startschot voor de Family Run.
 
 
Lees meer
 
Beschermen natuur Naardermeer en Oostelijke Vechtplassen belangrijk
 
Het gaat niet goed met de natuur in de plassen, concluderen de provincie Noord-Holland en de Ecologische Autoriteit. Het water moet schoner en de neerslag van stikstof moet verminderen. Daarom is er meer inzicht nodig in het watersysteem van het Naardermeer en de Oostelijke Vechtplassen en omliggende gebieden. Ook moeten de verbindingen tussen diverse laagveengebieden zoals het Naardermeer en de Diemerscheg worden verbeterd. De Ecologische Autoriteit geeft aan dat de provincies Noord-Holland en Utrecht zich al inzetten voor het herstel van de natuur, maar dat er meer nodig is om verslechtering te voorkoming.

De provincie Noord-Holland is onlangs gestart met een onderzoek naar de werking van het watersysteem op de natuur en de aanwezigheid van kwelwater. Op basis van dit onderzoek stelt de provincie adviezen voor maatregelen op. Op basis hiervan worden mogelijk de natuurdoelen voor het gebied aangepast. De Ecologische Autoriteit beoordeelt vervolgens deze analyses.
 
 
Lees meer
 
Werken aan een veilige doorgang voor dieren
 
Als je regelmatig over de A1 bij knooppunt Muiderberg rijdt, heb je het de afgelopen weken vast al gezien: Hier wordt hard gewerkt om dieren veilig de A1 te laten ‘kruisen’. Er wordt een open ruimte gecreëerd richting de aanwezige faunapassage onder de A1. Grotere dieren, zoals reeën, geven immers de voorkeur aan vrij zicht. De openheid in de ruimte lokt deze dieren dus als het ware naar de veilige onderdoorgang. Voor kleinere dieren zijn tunneltjes onder het wegdek in de Meerkade aangebracht. Hierdoor hoeven dieren niet over het weg en worden aanrijdingen vermeden. Aanpassingen aan de watergangen zorgen dat bijvoorbeeld de otter op natuurlijke wijze naar de onderdoorgang wordt geleid. Aan de Naardervaart en Amsterdamsestraatweg voert de provincie later dit jaar nog meer soortgelijke maatregelen uit. Allemaal met als doel: het aantal aanrijdingen met dieren verminderen en onze natuur versterken.
 
 
Lees meer
 
Afbeelding Kroontje
 
 
Colofon
 
Deze nieuwsbrief is een uitgave van de provincie Noord-Holland. Actuele informatie is ook na te lezen op de website en te volgen via X.
 
 
 
Volg ons op social media
 
 
 
www.noord-holland.nl
 
Afbeelding schaduwrand