‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
                                                           
 
Logo PNH  
 
   
 
 
Header nieuwsbrief Omgevingsverordening
 
Omgevingswet-, visie en verordening
 
In wat voor Noord-Holland willen we wonen, werken, recreëren en bezoekers ontvangen in 2050? Samen met inwoners, organisaties en bedrijven heeft provincie Noord-Holland een Omgevingsvisie opgesteld. Deze ambities zijn als eerste vertaald in de Omgevingsverordening Noord-Holland 2020, met overzichtelijke wet- en regelgeving die aansluiten bij de praktijk. Ook heeft de provincie, ter voorbereiding op de inwerkingtreding van de Omgevingswet, alvast de Omgevingsverordening Noord-Holland 2022 klaarstaan. Op deze manier werken we in de geest van de Omgevingswet.

 
Lees meer
 
Gewijzigde Omgevingsverordening 2020 treedt in werking
 
Per 15 juni 2022 treedt de gewijzigde omgevingsverordening Noord-Holland 2020 in werking. De grootste verandering met dit besluit is dat de afspraken uit de Regionale Energie Strategieën (RES’en) bepalend zijn als het gaat om de mogelijkheden voor windturbines op land. Provinciale Staten hebben afgelopen maandag 23 mei beide Omgevingsverordeningen van Noord-Holland vastgesteld: de aangepaste Omgevingsverordening Noord-Holland 2020 (OV NH2020) en de nieuwe Omgevingsverordening Noord-Holland 2022 (OV NH2022). In de Omgevingsverordeningen zijn alle provinciale regels voor de fysieke leefomgeving samengevoegd, zoals regels over milieu, geluid, landschap en natuur.
 
 
Lees meer
 
Regionale Energie Strategieën (RES’en) leidend voor windturbines
Zowel in de OV NH2022 als in de 1e partiële herziening van de OV NH2020, is opgenomen dat de afspraken gemaakt in de RES’en leidend zijn voor het onderdeel wind op land. Dat betekent dat de nu nog geldende bovenwettelijke maatregelen voor wind op land komen te vervallen; de 600 meter afstandseis tot gevoelige bestemmingen en de drie op een lijn-eis en de maximale ashoogte van 120 meter. Het verbod op windturbines in Noord-Holland Noord en het verbod ‘tenzij vergunning’ voor Noord-Holland Zuid vervallen ook. De gewijzigde OV NH 2020 geldt vanaf 15 juni 2022, de OV NH2022 treedt tegelijk met de Omgevingswet in werking, naar verwachting op 1 januari 2023.
Lees meer
 
Wijzigingen in werkingsgebieden Noord-Holland
 
Gedeputeerde Staten (GS) zijn akkoord met de voorgestelde wijzigingen in de werkingsgebieden van de Omgevingsverordeningen Noord-Holland 2020 (OV NH2020) en Noord-Holland 2022 (OV NH2022). In de werkingsgebieden staat waar in de provincie welke regels gelden, welke activiteiten mogelijk zijn en onder welke voorwaarden. Alle werkingsgebieden zijn op de digitale kaart van de provincie terug te vinden. Deze wijzigingen worden, voordat GS definitief besluiten, met de Statencommissie Ruimte, Wonen en Klimaat (RWK) op 13 juni a.s. besproken. Tijdens die vergadering is inspraak mogelijk.
 
 
Lees meer
 
Jaarlijkse cyclus wijzigingen werkingsgebieden en Omgevingsverordening NH
Noord-Holland kent diverse werkingsgebieden, waarin aangegeven staat waar in de provincie welke regels gelden, welke activiteiten mogelijk zijn en onder welke voorwaarden. Alle werkingsgebieden staan aangegeven op de digitale kaart van de provincie. Door specifieke ontwikkelingen in een gebied, of vanwege wensen uit de omgeving, kan het nodig zijn om de grenzen van een werkingsgebied aan te passen. Om voor een herkenbare en voorspelbare werkwijze te zorgen wil de provincie dit twee keer per jaar doen, om vervolgens op 1 juli en 1 januari in werking te treden. Ook wil de provincie jaarlijks de verordening actualiseren, bijvoorbeeld om nieuw beleid erin op te nemen. Een voorbeeld van nieuw beleid is de kortgeleden aangenomen Datacenterstrategie. De eerstvolgende inhoudelijke herziening wordt op 13 juni a.s. in de Statencommissie Ruimte, Wonen en Klimaat (RWK) besproken en eind augustus 2022 ter inzage gelegd. Meer informatie over de herziening volgt op een later moment.
Lees meer
 
Omgevingswet treedt naar verwachting op 1-1-2023 in werking
 
Met de Omgevingsverordening Noord-Holland 2022 is de provincie klaar voor de Omgevingswet, die naar verwachting 1 januari 2023 van kracht wordt. Door deze wet komen 21 provinciale verordeningen bij elkaar in 1 verordening. Hiermee is vrijwel alle regelgeving die betrekking heeft op het ruimtelijke domein bij elkaar gebracht. Daarmee wordt de geldende regelgeving eenvoudiger en toegankelijker. Deze slag, die begon met de Omgevingsverordening Noord-Holland 2020 en nu wordt afgerond met de Omgevingsverordening Noord-Holland 2022, heeft de provincie niet alleen gedaan: gemeenten, maatschappelijke partners, waterschappen en inwoners hebben hier in de afgelopen jaren een belangrijke bijdrage geleverd. Naar verwachting wordt het voorstel van minister De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening in de zomer van 2022 besproken.

Foto: Merlin Daleman
 
 
 
Afbeelding Kroontje
 
 
Colofon
 
Deze nieuwsbrief is een uitgave van provincie Noord-Holland in het kader van de Omgevingsverordening.
 
 
 
Volg ons op social media
 
 
 
www.noord-holland.nl
 
Afbeelding schaduwrand