‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
                                                           
 
 
 
 
 
 
Nieuwsbrief gebiedsproces Oostzanerveld
 
Provincie Noord-Holland werkt samen met betrokkenen en belanghebbenden aan de toekomst van het Oostzanerveld. Graag houden we u via deze nieuwsbrief op de hoogte van de ontwikkelingen in het gebiedsproces. Op de projectpagina vindt u meer informatie over het gebiedsproces.
 
Projectpagina
 
Gebiedsproces Oostzanerveld
Het Oostzanerveld is een uniek gebied. Aan de randen van het gebied wonen al eeuwenlang mensen die door hun manier van leven en werken het landschap hebben gevormd. Daardoor is een bijzonder veenweidelandschap ontstaan met zeldzame plant- en diersoorten. Dit landschap en haar unieke waarden willen we voor de toekomst veiligstellen. Het Oostzanerveld kent uitdagingen op het gebied van natuur, landbouw, stikstof, waterkwaliteit, bodemdaling, klimaat en recreatie. Met een gebiedsproces wil de provincie Noord-Holland de komende jaren verschillende opgaven aanpakken samen met organisaties, agrariërs en bewoners. Het doel is om uiteindelijk een ecologisch, sociaal en financieel robuust Oostzanerveld te creëren.
 
 
 
In welke fase zit het gebiedsproces?
 
Het gebiedsproces is in drie fases verdeeld: de verkenningsfase, de planvormingsfase en de realisatiefase. Het gebiedsproces bevindt zich nu in de verkenningsfase, waarbij de provincie samen met belanghebbenden een toekomstperspectief opstelt voor het Oostzanerveld. Op dit moment wordt er hard gewerkt door de deelnemers van de werkstromen om te komen tot informatie die belangrijk is voor het opstellen van het toekomstperspectief. Hierover leest u hieronder meer.

Werkstromen
Na de informatieavonden van januari en februari hebben ongeveer 20 mensen zich aangemeld voor één van de drie werkstromen. Deze mensen werken samen met experts en leden van de werkgroep actief mee aan het uitwerken van verschillende opgaven voor het gebied. Het gaat hier niet alleen om het vertalen van de wettelijke en aanvullende opgaven naar het Oostzanerveld, maar ook om het herkennen van knelpunten tot aan het bedenken van oplossingen.

De werkstromen zijn ingedeeld in drie themagroepen, die elk drie keer samenkomen. De thema’s zijn:

  • Natuur, beheer en stikstof
  • Economisch en ecologisch duurzaam boeren
  • Water, bodem en klimaat

Inmiddels zijn er zes werkstroomsessies geweest waaruit waardevolle inzichten zijn gekomen. Tot nu toe is onder andere gekeken naar wat voor type natuur we willen behouden of herstellen, waarbij we rekening moeten houden met de Natura 2000-doelstellingen. Beheerders zoals boeren hebben hun praktijkervaring gedeeld. Ook andere onderwerpen kwamen voorbij, waaronder verruiging, ganzenschade, stikstofneerslag, het belang van bodemdaling tegengaan, baggeren en het verbeteren van waterkwaliteit. Sommige vraagstukken zijn in kleine groepen opgepakt door deelnemers uit verschillende werkstromen, bijvoorbeeld hoe duurzaam beheer beter georganiseerd kan worden.

De komende maanden
Voor de zomervakantie vinden de laatste drie werkstroomsessies plaats. Daarna start de werkgroep met het samenvoegen en afwegen van de resultaten uit de verschillende werkstromen om zo te komen tot een visie voor het Oostzanerveld. Tijdens dit proces worden ook de werkstroomleden nog een keer betrokken.

De werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van de gemeente Oostzaan, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, LTO Noord, Staatsbosbeheer, Vereniging Behoud Boeren Waterland e.o., Stichting Vrienden van het Oostzanerveld, Vogelbeschermingswacht Zaanstreek, Water, Land en Dijken en de provincie Noord-Holland. Bij het opstellen van de visie werkt de werkgroep vanuit het gezamenlijk belang. Het resultaat hiervan wordt gepresenteerd tijdens een openbare informatieavond. Een uitnodiging hiervoor volgt aan het einde van dit jaar. De werkgroep zorgt er ook voor dat er in de loop van het jaar een plan van aanpak komt voor de volgende fase van het gebiedsproces.

Individuele gesprekken
Tegelijk met het gebiedsproces voert de provincie ook individuele gesprekken met grondeigenaren en/of pachters. De reden hiervoor is dat deze mensen een belangrijke rol spelen in het beheer van percelen of dat ze hectaren bezitten of pachten die deel uitmaken van het Natuurnetwerk Nederland. Tijdens deze gesprekken onderzoeken wij hoe eigenaren hun percelen kunnen veranderen in de wettelijke bepaalde natuurtypen. Bijvoorbeeld door het omzetten van percelen naar (gesubsidieerd) natuurbeheer, verkopen, ruilen van gronden of het verplaatsen/stoppen van activiteiten. Ook bespreken wij hoe de provincie hierbij eventueel kan helpen. Keuzes zijn altijd afhankelijk van de persoonlijke situatie en van de (on)mogelijkheden die ontstaan tijdens het gebiedsproces.
 
 
 
 
 
Loket Veenweideboeren Noord-Holland geopend
 
Boeren in het veenweidegebied van Noord-Holland kunnen vanaf nu cofinanciering ontvangen voor het nemen van klimaatmaatregelen op agrarische grond. Hiervoor is het Loket Veenweideboeren Noord-Holland opgericht. Het loket adviseert boeren over het nemen van verschillende klimaatmaatregelen met advies, passend bij hun situatie. Het voorziet ook in subsidie en ondersteunt bij de uitvoering. Het loket is bereikbaar via loketveenweideboeren.nl
 
Lees meer
 
 
Provinciaal Programma Landelijk Gebied
 
Het Provinciaal Programma Landelijk Gebied, ‘Buitengewoon Noord-Holland!' is het Noord-Hollandse programma voor het landelijk gebied. Hierin staan de opgaven en doelen die Noord-Holland de komende jaren wil bereiken om het gebied mooi, leefbaar en gezond te houden. Van het PPLG is een concept-startversie vastgesteld. De provincie levert op 1 juli 2023 een definitieve startversie in bij het Rijk. Het definitieve programma wordt naar verwachting begin 2024 vastgesteld.
 
Lees meer
 
 
 
Deelnemers aan het woord in Nieuwsblad Oostzaan
 
In de regiokrant Nieuwsblad Oostzaan verschijnt een maandelijkse rubriek over het gebiedsproces. In de eerste afleveringen komen alle leden van de werkgroep aan het woord. Zo kwamen bijvoorbeeld Wilco Bark van Vereniging Behoud Boeren Waterland e.o., Johan Oskam van LTO Noord en Bert Jan van Staaveren van Staatsbosbeheer in de afgelopen edities aan de beurt. Zij deelden onder andere hun visie over wat er moet gebeuren in het Oostzanerveld.
 
  Lees hier het laatste artikel
 
 
 
 
 
Meer informatie
 
Kijk voor meer informatie op noord-holland.nl/oostzanerveld of neem contact op via oostzanerveld@noord-holland.nl
 
 
 
Volg ons op social media
 
 
 
www.noord-holland.nl