Voorbereiden provinciaal Inpassingsplan

Een provinciaal ruimtelijk plan heet een Provinciaal Inpassingsplan (PIP). Het PIP is hetzelfde als een bestemmingsplan, maar dan van de provincie. De provincie stelt een PIP voor dit project vast omdat het project voor de busverbinding van bovenregionaal belang is en daardoor een provinciale verantwoordelijkheid. Waar een Provinciaal Inpassingsplan gaat gelden, komt het bestemmingsplan te vervallen dat er eerst was.

Het PIP maken we alleen voor het gebied waarvan de grond een andere functie of ander gebruik krijgt. Om de ruimtelijke inpassing van de brug en de route van de busverbinding planologisch mogelijk te maken, stelt de provincie daarom een provinciaal inpassingplan (PIP) op. De procedure kent een aantal stappen. Bij elke stap kan iedereen die dat wil reageren tijdens een inspraakperiode. Dat is ook zo als uw gemeente een nieuw bestemmingsplan maakt. Zodra er meer bekend is over de planning, informeren we u daarover.

Een PIP wordt heel zorgvuldig gemaakt. Zo moeten er diverse onderzoeken uitgevoerd worden. Hiermee zijn we nu bezig. We doen ecologische onderzoeken naar welke flora & fauna er in het projectgebied leven en geluidsonderzoeken waarbij in kaart wordt gebracht wat het huidige ‘geluidsniveau’ is en wat het toekomstige zal zijn. Als het geluidsniveau boven de norm uit komt, treft de provincie maatregelen om het geluidsniveau te verlagen.

Ook voert de provincie gesprekken met alle grondeigenaren. De organisaties en overheden die werken in het gebied hebben veel contact over de mogelijke oplossingen of aanpassingen van het ontwerp.