Projectmanager Gerrit Jansen wil in 'Noord' aan de slag

Per 1 maart is Gerrit Jansen het nieuwe gezicht van project Bereikbaarheid Waterland. Hij vervangt Nils Ottevanger als projectmanager. Gerrit is geen onbekende binnen de regio Zaanstreek-Waterland. Hij begon drie jaar geleden als projectmanager Vernieuwing Zaanbrug. Dat project combineert hij nu met Bereikbaarheid Waterland.

“Als projectmanager geef je – met alle andere leden van het project – richting aan waar we met zijn allen naar toe gaan,” vertelt Gerrit. “Hoe het project er uiteindelijk uit komt te zien. Natuurlijk doen we dat samen en in overleg met de projectpartners en onze opdrachtgevers. Voordeel van meerdere projecten in de regio is dat je de streek en de mensen goed kent. Je weet wie je moet aanspreken en je weet wat er speelt. Zowel bij de gemeenten in de regio, de Vervoerregio en politiek-bestuurlijk. Want als projectmanager zit je met iedereen om tafel. Luisteren wat er speelt, horen wat men wil en kijken wat er kan.” Het project N244-N246, met daarbij de Kogerpolderbrug en de Amaliabrug, heeft Gerrit inmiddels afgerond. Oók een project in de regio Zaanstreek-Waterland.  “Ik heb één project dat provinciebreed is: het aansluiten van alle provinciale bruggen en sluizen op de bediencentrale in Heerhugowaard. Al mijn ander werk concentreert zich inderdaad in Zaanstreek-Waterland.”

Mooie mix

Saai is het zeker niet. Zaanstreek-Waterland is een regio waar veel speelt. “Dat maakt het werk juist leuk. Elk project is anders en elke gemeente is anders. Een mooie mix van grote en kleinere gemeenten. Iedereen heeft een andere aanpak en een andere aanpak nodig. En iedereen verwacht iets anders van de provincie. Aan mij om dat scherp te krijgen.”

Nieuwe fase

Ook binnen project Bereikbaarheid Waterland speelt veel. Het werk bij Het Schouw is vorig jaar oktober gestopt. Daar zijn 3 onderdoorgangen onder de provinciale weg gepland. De oplossing zoals bedacht kon niet gebouwd worden met de huidige grondwaterstanden binnen het beschikbare budget. Inmiddels is bekend dat het contract met de aannemer wordt beëindigd. Er is een nieuw ontwerp voor de onderdoorgangen nodig, en daarmee ook een nieuw contract. 

Wat kan wél

Het werk bij Het Schouw loopt vertraging op. Maar het project kent meer onderdelen. In het contact met de aannemer zat naast het maken van de onderdoorgangen bij Het Schouw ook het onderhoud aan het deel van de N247 tussen de ring A10 en het kruispunt Het Schouw. Een ander deel van het project lag in het noorden. Tussen Monnickendam en de aansluiting met de N244 stond het nodige op de agenda. Projectonderdelen daar zijn bijvoorbeeld de vervanging van de Dijksbrug in Monnickendam, aanpassing van het kruispunt Bernhardlaan en de aanleg van een fietspad bij Katwoude. Vraag is hoe die projectonderdelen wel zo snel mogelijk uitgevoerd kunnen worden. Want het doel van Bereikbaarheid Waterland is niet veranderd. Nog steeds willen provincie, Vervoerregio Amsterdam en de gemeenten Edam-Volendam, Purmerend, Waterland en Amsterdam de doorstroming van het verkeer en de verkeersveiligheid in de regio verbeteren. En dat moet gebeuren met respect voor mens, natuur en milieu.

Focus op Noord

 “Ik focus me nu op ‘Noord’. Het werk dat daar gedaan moet worden, moet in een contract worden gegoten en dat moet op de markt worden gezet. We willen daar zo snel mogelijk aan de slag. Maar eerst gaan we zorgvuldig bekijken welk werk daar gedaan moet worden. En wat allemaal past binnen het budget dat er is. Een goede voorbereiding is immers het halve werk. We willen niet wachten tot er helderheid is over de andere projectdelen. Hoe meer je combineert, hoe langer het duurt voordat we buiten aan het werk kunnen en hoe ingewikkelder het wordt.  De kunst is het zo optimaal mogelijk te doen. Een uitdagende puzzel!”

Blijven leren

Stilzitten is gelukkig niet aan Gerrit besteed. “Je kunt me elke week wel met een groepje voorbij zien komen op mijn wielrenfiets. Ritten van zo’n 90 kilometer op een zomeravond. Heerlijk om het hoofd leeg te maken. Ik houd van wielrennen. Maar naar wielrenwedstrijden kijk ik dan weer niet. Ik wil met andere mensen dingen doen, ervaren en daar weer van leren. Zo moet het ook bij het project gaan. Kijken naar wat goed gaat, wat er minder goed ging en naar hoe we het samen beter kunnen doen. Iedereen in zijn eigen rol.” 

Gerrit Jansen