Uitvoering plannen landelijk gebied, toekomst gebiedsproces Zuid-Kennemerland, onderzoek waterhuishouding, ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
                                                           
 
 
 
 
 
 
Nieuwsbrief Zuid-Kennemerland
 
Zuid-Kennemerland: een bijzonder duingebied om te wonen, werken en recreëren. Maar om het te versterken en te behouden is actie nodig. Daarom bouwen we hier aan een duurzaam watersysteem, een goed toekomstperspectief voor ondernemers, gezonde natuur én aan ruimte voor recreatie. De provincie werkt daarvoor samen met inwoners, ondernemers, gemeenten en organisaties, zodat de generaties na ons ook kunnen genieten van het mooie Zuid-Kennemerland. Met deze nieuwsbrief blijft u op de hoogte.
 
     
Provincie: uitvoering plannen landelijk gebied onzeker
 
Hoe verder met de plannen voor het Noord-Hollandse landelijke gebied? Het is een vraag die de provincie veelvuldig krijgt nu het kabinet stopt met het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Zeker betrokkenen bij de gebiedsprocessen zitten in onzekerheid. Rosan Kocken (Natuur en Gebiedsprocessen): “Het is duidelijk dat we niet meer volledig door kunnen gaan op de ingeslagen weg, waarbij we in ieder gebied een intensief gebiedsproces met alle betrokkenen wilden vormgeven.”
 
 
Lees meer
 
 
 
Toekomst gebiedsproces Zuid-Kennemerland
 
Het nieuwe regeerakkoord met een anderen aanpak van het landelijk gebied heeft gevolgen voor gebiedsprocessen in de provincie Noord-Holland. Marijn Bos procesmanager gebiedsproces Zuid-Kennemerland benadrukt: “Het regeerakkoord leidt tot onzekerheid over wat de gevolgen gaan zijn voor de opgaven en samenwerking in de regio, ook in Zuid-Kennemerland. Dat is met name voor grondeigenaren erg vervelend, want ze hebben grote behoefte aan duidelijkheid. De opgaven blijven staan, waarbij de provincie de binnenduinrand als één van de prioritaire gebieden in Noord-Holland ziet. We kunnen daarom beter niet afwachten maar met elkaar de scherpe keuzes voorbereiden die bestuurders zullen moeten maken. De inventarisatie van knelpunten en kansen waar we met vele belanghebbenden in het gebied aan werken vormt hiervoor een belangrijke basis”.
Mocht u vragen hebben over het gebiedsproces Zuid-Kennemerland, neem dan contact met ons op via email zkl-am.pplg@noord-holland.nl

Deelnemen aan het gebiedsproces
Afgelopen juni zijn bijeenkomsten in Haarlem, Vogelenzang en Overveen georganiseerd om ambities, wensen en vragen te bespreken over de toekomst van de binnenduinrand. Daarnaast hebben mensen hun kennis, ervaring en wensen (online) gedeeld. De verzamelde informatie en de ideeën leest u nu terug op de website onzebinnenduinrand.nl. Er wordt nog gewerkt aan de beantwoording van diverse vragen. Ook die lees u binnenkort op deze website.

Heeft u de bijeenkomst gemist? Lees dan hier een terugblik.

Tweede ronde bijeenkomsten
In de tweede ronde bijeenkomsten bespreken we waar bepaalde onderwerpen teveel ruimte vragen en elkaar overlappen. Welke dilemma’s, kansen en knelpunten roept dat op? Via email, de nieuwsbrief, de website en diverse (social) media zullen we de data voor de bijeenkomsten bijtijds aankondigen.
 
 
Beschrijving waterhuishouding Binnenduinrand
 
Door advies- en ingenieursbureau Tauw is een inventarisatie gemaakt van bestaande gegevens over het water in de binnenduinrand. Door het goed in beeld brengen van het watersysteem, kunnen we betere plannen maken voor onder meer een duurzame waterhuishouding, natuurontwikkeling en een duurzaam toekomstperspectief voor ondernemers in de binnenduinrand. Hier leest u de inventarisatie waterhuishouding en de publiekssamenvatting.

Mogelijkheden voor verbetering
Met experts van overheden en natuurorganisaties zijn de resultaten afgelopen voorjaar besproken en aangevuld. De belangrijkste bevindingen zijn getoetst bij grondeigenaren en pachters van de binnenduinrand. Op basis van dit onderzoek brengt de provincie in beeld wat de mogelijkheden zijn voor verbetering van het watersysteem en de ontwikkeling van specifieke typen natuur. Dit wordt besproken met ecologen en hydrologen van de verschillende organisaties in het gebied.

Huidige grondwaterproblematiek
Hoewel voor deze inventarisatie ook naar grondwaterstanden is gekeken, gaat het niet in op de oorzaken van de huidige problematiek die in grote delen van het land wordt ervaren als gevolg van de vele neerslag sinds afgelopen najaar. De problematiek begon nadat het onderzoek was gestart en speelt voor een belangrijk deel buiten de focusgebieden in de studie.
Rijk, provincies, waterschappen en gemeenten werken samen om overlast van, of tekort aan, grond- en oppervlaktewater te beperken. Lees hier meer over de gezamenlijke aanpak van de huidige grondwaterproblematiek.
 
 
 
 
Spreekuur Marijn Bos in bibliotheek Bloemendaal
 
Het afgelopen half jaar heeft procesmanager Marijn Bos elke laatste woensdag van de maand vanuit de bibliotheek in Vogelenzang gewerkt. Hij vertelt: "Ik heb nieuwe mensen ontmoet en veel geleerd over het leven aan de zuidkant van de binnenduinrand. Vanaf eind september zit ik in de bibliotheek in Bloemendaal, aan de Korte Kleverlaan 9. Iedere laatste woensdag van de maand ben ik van 15.00 tot 17.30 uur beschikbaar voor vragen en/of ideeën. Ik kijk er naar uit om weer nieuwe contacten te leggen en ga graag met u in gesprek over mogelijkheden voor de binnenduinrand. Graag tot ziens!"
 
 
 
 
Informatie en contact
 
Meer informatie over het gebiedsproces Zuid-Kennemerland vindt u op onze website. Volg ook de Facebookpagina Zuid-Kennemerland voor actualiteiten in de regio. Contact via mailadres:
zkl-am.pplg@noord-holland.nl.
 
 
 
Volg ons op social media
 
 
 
www.noord-holland.nl