‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
                                                           
 
 
 
 
 
 
Nieuwsmail gebiedsproces
Wormer- en Jisperveld en Kalverpolder
 
Provincie Noord-Holland werkt samen met betrokkenen en belanghebbenden aan de toekomst van Wormer- en Jisperveld en de Kalverpolder. Graag houden we u via deze nieuwsbrief op de hoogte van de ontwikkelingen in het gebiedsproces. Dit is de derde nieuwsbrief die u ontvangt over het gebiedsproces. Kent u iemand voor wie deze nieuwbrief ook interessant is? Stuur deze dan door. Aanmelden kan via de link hieronder.
 
Aanmelden
 
Stand van zaken gebiedsproces Wormer- en Jisperveld
 
Het gebiedsproces Wormer- en Jisperveld omvat het Wormer- en Jisperveld, Engewormer en Wijdewormer. Waar staan we in dit gebiedsproces? Het gebiedsproces is nu in de verkenningsfase. In deze fase willen we duidelijk maken wat de opgaven (uitdagingen) precies voor het gebied betekenen. Hierbij zijn de wettelijke opgaven voor het landelijk gebied die het Rijk en Europa aan ons hebben meegegeven het belangrijkst. Ook zijn er aanvullende opgaven vanuit de provincie. Het doel is om uiteindelijk te komen tot een ontwikkelvisie voor het gebied. Daarin staat beschreven hoe we kunnen voldoen aan de opgaven waarbij we zoveel mogelijk rekening houden met lokale belangen. Hiervoor doorlopen we drie rondes:

1. Een ronde met de werkgroep
2. Een kennismakings- en oriëntatieronde met grondeigenaren
3. Een participatieronde samen met de werkgroep en belanghebbenden

1. Ronde met de werkgroep
Samen met de werkgroep zijn we in januari 2023 gestart om de opgaven en belanghebbenden in kaart te brengen. Deze werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van Gemeente Wormerland, Agrarisch natuurvereniging Water Land en Dijken, LTO, Natuurmonumenten, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en provincie Noord-Holland. Voor de afgelopen en eerstvolgende bijeenkomst is ook een afvaardiging van particuliere eilandeigenaren uitgenodigd. We merken op dat boeren zich niet vertegenwoordigd voelen in het gebiedsproces. Daarom onderzoeken we hoe we hen beter kunnen laten aanhaken.

De werkgroep verdiept zich in de verschillende opgaven. Tot nu toe zijn er acht werkgroepbijeenkomsten geweest. Tijdens de werkgroepbijeenkomsten vertalen we de algemene opgaven (per thema) naar wat deze opgaven precies voor het gebied betekenen. De volgende thema's worden besproken met de werkgroep:

- Natuur
- Bodem, water en klimaat
- Stikstof
- Beheer
- Een duurzaam landbouwperspectief
- Balans tussen landschap, cultuurhistorie, recreatieve druk en natuur
- Energie

Daarnaast bereidt de werkgroep ook de participatieronde voor.
Lees hieronder meer over de kennismakings- en oriëntatieronde en participatieronde. 
 
 
 
 
 
 
2. Kennismakings- en oriëntatieronde: gesprekken met grondeigenaren
 
In oktober 2023 zijn we gestart met de eerste individuele gesprekken met agrariërs en grondeigenaren met relatief veel grond. Omdat er veel verschillende grondeigenaren zijn in het gebied en we zoveel mogelijk eigenaren willen spreken, nodigen we grondeigenaren met een kleine NNN-opgave in groepen uit. Naar verwachting starten we hiermee in het tweede kwartaal van 2024. 

We willen graag met grondeigenaren kennismaken, omdat zij een belangrijke rol spelen in het beheer van grond dat deel uitmaakt van het Natuurnetwerk Nederland (NNN) en Natura 2000

Tijdens de gesprekken maken we kennis en bespreken we wensen, zorgen en toekomstbeelden. Ook onderzoeken we hoe eigenaren hun gronden kunnen veranderen in de wettelijke bepaalde natuurtypen als dat nog niet is gebeurd en hoe de provincie hierbij kan helpen. 
 
 
 
3. Participatieronde: informatieavond en gebiedstafels                
 
Nadat we de grondeigenaren hebben gesproken, organiseren we een informatieavond. Daarvoor nodigen we iedereen uit die belang of interesse heeft in de toekomst van het gebied. We denken daarbij aan eigenaren en direct omwonenden. De verwachting is dat deze informatieavond halverwege 2024 plaatsvindt. Zodra de datum, locatie en manier van aanmelden bekend zijn, kondigen we dat aan in deze nieuwsbrief en via de lokale media. 

Na de informatieavond organiseert de werkgroep zogenaamde gebiedstafels. Per thema/opgave of opgavecluster onderzoeken we welke maatregelen en oplossingen bij de verschillende opgaven passen. Er wordt ook gekeken naar samenhang tussen opgaven, belangen en gevolgen van maatregelen. Geïnteresseerden die willen meedenken, kunnen zich tegen die tijd aanmelden voor de gebiedstafels tijdens de informatieavond. Houd er rekening mee dat meedoen aan de gebiedstafels tijd van u vergt en we meerdere keren bijeen zullen komen.
 
 
 
 
Kalverpolder krijgt een eigen proces
 
De situatie in de Kalverpolder verschilt van de situatie in Wormer- en Jisperveld. Dat geldt voor de omvang van de gebieden en opgaven, het type opgaven, belanghebbenden en de samenstelling van de werkgroep. De werkgroep in de Kalverpolder bestaat uit Staatsbosbeheer, Stichting Kalverpolder, Platform Zaanse Veenweidegebieden, gemeente Zaanstad, LTO en provincie Noord-Holland.

Eind november is deze werkgroep eenmalig bijeengekomen om de keuze toe te lichten om in de Kalverpolder het gebiedsproces nog niet op te starten, zodat we ons eerst kunnen richten op het gebiedsproces van het Wormer- en Jisperveld. Dat betekent dat er in de Kalverpolder in 2024 geen maandelijkse werkgroepbijeenkomsten zijn en geen participatieronde wordt gestart.

Maar we zitten niet stil in de Kalverpolder: in 2024 willen we wel al met alle grondeigenaren in gesprek over de realisatie van het Natuur Netwerk Nederland (NNN) en om te praten over de insteek van het proces. In deze nieuwsbrief blijven we u informeren over de ontwikkelingen in de Kalverpolder.
 
 
Interview met Piet Maas: pionier op het gebied van natuurbeheer
 
Piet Maas is 65 jaar en woont al bijna zijn hele leven in het Wormer- en Jisperveld. Hij is oud-melkveehouder en is, samen met zijn gezin, eigenaar van de Limosahoeve in Spijkerboor. Een zorgboerderij en dierenpension waar natuurbeheer en milieubeheer een belangrijke rol spelen.
 
Kun je iets vertellen over je betrokkenheid bij het gebiedsproces in Wormer- en Jisperveld?
Onze hoeve ligt midden in het Natura 2000 gebied Wormer- en Jisperveld. Dit maakt ons bewust van de invloed die we hebben op de natuur en het milieu. Natuurbeheer is daarom iets wat wij al heel lang doen. Hiervoor zijn we gecertificeerd en werken we samen met de provincie Noord-Holland. Op het gebied van natuurbeheer zijn we pioniers. In de jaren 90 was ons bedrijf een demonstratiebedrijf in het onderzoek van Wageningen waarin werd onderzocht hoe natuurbeheer binnen gangbare bedrijfsvoering kon worden ingepast. In 2005 hebben we met een aantal collega`s in totaal 240 hectare agrarisch grasland omgevormd naar natuur. En in 2019 hebben we, in samenwerking met de provincie, een nieuw stuk grond aan onze hoeve toegevoegd en dit geheel ingericht voor natuurbeheer om het zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor weidevogels.

Waar liggen de grootste uitdagingen in Wormer- en Jisperveld?
Goede samenwerking met elkaar is een uitdaging. Doordat iedereen verschillende belangen heeft, duren de processen lang. En er liggen erg veel maatschappelijke vraagstukken, zoals milieuopgaven, waar we mee aan de slag moeten. We hebben hierin allemaal duidelijkheid en zekerheid nodig. Er moet leiderschap komen op deze thema’s. Of dat nou van links of rechts komt. Want dan kunnen we verder en concrete stappen nemen.

Overigens zie ik ook volop kansen. Bijvoorbeeld voor het weidevogelbeheer. Weidevogels doen het goed in de gebieden die wij beheren. Dus die mogelijkheden zijn er echt. Maar het vergt wel inzet van boeren met spierballen.

Waar ligt de oplossing volgens jou?
Geld en lef. Laten we ons niet verschuilen achter rapporten en onderzoeken, daar zijn er al genoeg van geweest. Laten we kijken naar wat we hebben en vanuit daar bepalen waar we naartoe gaan. Dan kunnen we concrete stappen gaan nemen. Er moet een nieuw wiel gaan draaien en de keten moet van binnenuit veranderen. Herfinanciering van agrarische bedrijven binnen het gebied speelt hierbij een belangrijke rol. Geef boeren een financieel eerlijke kans en geef hen de vrijheid om het zelf te regelen.

Wat drijft jou om dit te doen en hoe blijf je gemotiveerd?
Ik woon al meer dan 50 jaar in het Wormer- en Jisperveld. Ik heb het gebied achteruit zien gaan en dat is zonde. Ook de volgende generatie moet kunnen blijven wonen en werken in dit mooie gebied. Zij nemen het estafettestokje over van mij. Ik sta open voor vernieuwing en zet me daar ook graag voor in. Zowel richting de boeren als richting overheid en politiek. Ik pak graag mijn rol als verbinder tussen boeren en partijen, zoals bijvoorbeeld de overheid. Zo wil ik het verschil kunnen maken!
 
 
 
 
 
Meer informatie
 
Kijk voor meer informatie op noord-holland.nl/gebiedsproces-wjk of neem contact op via wjk@noord-holland.nl
 
 
 
Volg ons op social media
 
 
 
www.noord-holland.nl