Procedure rondom het provinciaal inpassingsplan

Bij het opstellen van het PIP is zorgvuldig gewerkt. Zo zijn er in 2021 voor belanghebbenden, inwoners, organisaties en ondernemers meerdere zogenoemde werkateliers georganiseerd. Daarin kon meegedacht worden over het ontwerp van het tracé tussen Lisse en Nieuw-Vennep. Daarnaast is er intensief overleg geweest met alle grondeigenaren en zijn organisaties die werken in het gebied vooraf betrokken bij de totstandkoming van het PIP.

De procedure rondom het PIP kent vervolgens een aantal stappen. Bij elke stap kunnen belanghebbenden reageren tijdens een inspraakperiode.

Stap 1: Concept ontwerp-PIP

Met alle onderzoeken en input vanuit de omgeving is eerder dit jaar de eerste versie van het PIP vrijgegeven voor overleg met medeoverheden, zoals de gemeente Haarlemmermeer en de Vervoerregio Amsterdam. Deze eerste versie heet het concept ontwerp PIP. Inmiddels zijn de reacties van de medeoverheden verwerkt en is het stuk aangepast tot een ontwerp-PIP.

Stap 2: Ontwerp-PIP

Op het ontwerp-PIP kunnen inwoners, bedrijven en organisaties een reactie geven. Die reactie heet een ‘zienswijze’. Het indienen daarvan is mogelijk vanaf het moment dat het ontwerp-PIP officieel ter inzage ligt. Voor het ontwerp-PIP HOV Lisserboek-Getsewoud is dit op maandag 18 november 2023. De terinzagelegging duurt tot en met vrijdag 16 februari 2024. 

Via aankondigingen in huis-aan-huisbladen en op de provinciale website wordt de zienswijzetermijn aangekondigd. Het PIP en de bijbehorende stukken zijn dan in te zien via de provinciewebsite en via www.ruimtelijkeplannen.nl. Daarnaast zorgen we er ook voor dat u de documenten fysiek kunt inzien. Dat kan op het provinciehuis, de gemeentehuizen van Lisse en Haarlemmermeer en het servicecentrum Nieuw-Vennep. Iedereen kan een zienswijze indienen. U hoeft dus geen zogenaamde ‘belanghebbende’ te zijn.

Stap 3: Definitief PIP

Na de sluitingstermijn van de terinzagelegging verwerkt de provincie de ingediende zienswijzen. Iedereen die een zienswijze heeft ingediend, krijgt daarop een antwoord. Alle zienswijzen en de reacties van de provincie hierop worden vastgelegd in een Nota van Beantwoording. Op basis daarvan worden er eventueel nog aanpassingen gedaan aan het ontwerp-PIP. Daarna wordt het ontwerp-PIP een PIP.

Provinciale Staten besluiten of dit uiteindelijke PIP door mag gaan. Voorafgaand daaraan behandelt de Commissie Ruimte tijdens een commissievergadering in het voorjaar van 2024 het plan. Voordat deze commissievergadering plaatsvindt, ontvangt een ieder die een zienswijze heeft ingediend de Nota van Beantwoording. Het is mogelijk om in te spreken in de commissievergadering. 

Na de commissievergadering gaat het PIP naar Provinciale Staten. Naar verwachting behandelen Provinciale Staten van de provincie Noord-Holland het PIP Lisserbroek-Getsewoud nog voor de zomervakantie 2024. Provinciale Staten stellen daarmee dit PIP vast. 

Stap 4: Onherroepelijk PIP

Na vaststelling van het PIP door Provinciale Staten, is ook het definitieve PIP in te zien op de website van de provincie en op ruimtelijkeplannen.nl. Dit wordt van tevoren aangekondigd via huis-aan-huisbladen en op de provinciale website.

Bent u het niet eens met het definitieve PIP? Dan kunt u daartegen in beroep gaan bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook in beroep gaan is voor iedereen mogelijk en kan tot 6 weken na publicatie. Als er geen beroepen zijn ingediend, wordt het PIP onherroepelijk. Als er wel beroepen worden aangetekend, dan wordt het PIP behandeld bij de Raad van State. Het PIP wordt dan pas onherroepelijk na een uitspraak van de Raad van State.

artist impressie bushalte Afbeelding: impressie van een nieuwe bushalte